Gustin je škrobno brašno koje se dobiva najčešće iz kukuruza, ali može i iz krumpira ili riže i čest je sastojak u domu, a koristi se u kulinarske, industrijske i kućanske svrhe - od uklanjanja mrlja do zgušnjivača umaka.

Izvrsno upija vlagu i to ga svojstvo čini iznimno korisnim, ali je zbog toga važno pravilno ga skladištiti. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi gdje na njega neće utjecati vlaga iz okoline.

Inače, kukuruzni škrob u prehrani može imati brojne dobrobiti za naše tijelo jer u malim količinama hrani živčane stanice i potiče rast mišićnih vlakana, pokreće proces čišćenja tkiva od toksina. Može sniziti razinu šećera u krvi i održavati je na željenoj razini pa se često preporučuje osobama s dijabetesom. Doprinosi normalizaciji procesa zgrušavanja krvi, smanjuje rizik od razvoja hipertenzije i anemije. 

Proizvodi na bazi kukuruznog škroba pozitivno utječu na stanje živčanog sustava, mogu ublažiti simptome epilepsije, depresije i popraviti raspoloženje nakon dugotrajnog stresa.

Saznajte kako se sve može koristiti u kuhinji i koje namirnice može zamijeniti.

1. Zgušnjavanje umaka i variva

Postoje razni načini za zgušnjavanje umaka i variva – možete napraviti zapršku s brašnom i uljem, dodati žumanjak ili brašno u vodu. Ali ako ne želite raditi klasičnu zapršku, brz način za zgušnjavanje je smjesa od gustina ili kukuruznog škroba. Jednostavno ga pomiješajte s malo vode (ili mlijeka) i umiješajte u umak ili varivo.

Kako koristiti gustin ili kukuruzni škrob
Shutterstock 

2. Dodatna hrskavost

Sljedeći put kada poželite da vaša piletina, riba ili povrće bude hrskavije, pokušajte posipati ih gustinom umjesto brašnom. Kukuruzni škrob upija više vlage i pomaže u sprječavanju stvaranja glutena, a sve to pomaže da meso bude hrskavije.

3. Za nadjev od voća u kolačima

Razlijevanje tekućine iz voća u pitama čest je problem kad se pita peče. Kako vam voćna pita ne bi bila previše vodenasta, prelijte voće gustinom. To će apsorbirati vlagu koju oslobađa voće tijekom kuhanja i pečenja, pa pita neće biti natopljena tekućinom.

Kako koristiti gustin ili kukuruzni škrob
Shutterstock 

4. Sprječava žilavost omleta

Za savršeno pahuljaste omlete, pokušajte dodati prstohvat kukuruznog škroba jajima prilikom mućenja. Žilavi omleti obično su rezultat prebrzog kuhanja jaja – bjelančevine jaja se 'zalijepe', gubi se vlaga, a jaja postaju žilava. Gustin štiti jaja od prebrzog isušivanja.

5. Vege zamjena za jaja

Gustin odlično funkcionira kao zamjena za jaja u veganskoj prehrani. Upotrijebite 1 žlicu kukuruznog škroba zajedno s 3 žlice tople vode i umutite.

6. Uklanja masne mrlje

Prskanje masnoće po odjeći je uobičajeno kad kuhate, a zna se dogoditi i kad jedete. Masnu mrlju jednostavno pospite s malo gustina i ostavite 15-ak minuta da upije ulje. Dodajte vode (dovoljno da napravite pastu) i istrljajte mrlju. Isperite i vidjet ćete kako mrlja nestaje pred vašim očima!