Slavni ruski kuhar Vjačeslav Krasilnikov otkrio je svoj recept za punjene paprike koje će svakoga osvojiti na prvi zalogaj! Priprema paprike po njegovom savjetu topi se u ustima, a miris je predivan. Vole ih i najveći gurmani, ali i oni koji ne vole baš sve vrste hrane.
Slijedite ove smjernice i napravit ćete punjene paprike kojima nitko neće moći odoljeti.
1. Paprike kratko namočiti
U veću zdjelu ulijte vodu i sol pa dodajte paprike i ostavite da se malo namoče. To će vam pomoći da lakše uklonite sjemenke i peteljke s paprika, ali i poboljšati njihov okus i ukloniti gorčinu.
2. Dobar nadjev je ključan
Za punjene paprike uglavnom se koristi mljeveno meso, a kada kupujete birajte ili samo svinjsko ili miješano. Mljeveno meso možete pržiti ili koristiti svježe. Ako koristite svježi, na maslacu popirjajte nasjeckani luk koji jelu daje poseban okus, pa ga dodajte u jelo s mesom i začinite.
Zatim dodati rižu koja se skuha tako da se stavi u lonac, a zatim se doda vrlo malo vode (oko 4-5 žlica). Kuha se dok ne upije svu vodu, a ovako pripremljena riža neće upiti svu tekućinu pa će nadjev biti vrlo sočan.
Ako ipak želite puniti poprženim mesom, dodajte ga na poprženi luk (također na maslacu), a gotovom mesu dodajte rižu koju ste pripremili na isti način kao i za sirovi nadjev i dobro promiješajte. Naravno, začinite ga po želji.
3. Rižu zamijenite tikvicama
Umjesto riže u meso dodajte sredinu tikvice koju ste izdubili. Jelo će biti nešto lakše, ali i ukusnije.
4. Paprike narežite
Paprike malo zarežite na dnu, jer kada ih posložite u lonac i prelijete umakom, zahvaljujući rezu će doći do paprike i nadjev će se lakše kuhati, a i ravnomjernije.
5. Paprike nemojte puniti do vrha
Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u paprike, pa one zbog toga tijekom kuhanja pucaju, jer riža bubri i stvara pritisak, pogotovo ako su nekvalitetne, odnosno tanje. Kad žlicom stavljate nadjev u paprike nemojte ga stiskati i nikako ih ne punite do vrha.
izvor: The Matter of Taste