Smokva je sočna voćka, slatkog i intezivnog okusa podrijtlom iz Azije, a danas je najrasprostranjenija na području Mediterana gdje brojimo preko 100 različitih sorti smokvi. Smokva je plod stabla fikusa, koje je dio porodice dudova. Najčešće raste u bijeloj, zelenoj, crvenoj ili ljubičastoj boji, a svaka sorta je posebna na svoj način.
Smokva je pravi simbolljeta zato što njezina sezona kreće krajem 7. mjeseca i traje sve do 10., ali suhe smokve su dostupne tijekom cijele godine.
Savršena smokva je punašnija i mekana na dodir, ali opet ne premekana i bez ikakvih oštećenja na sebi. Ako osjetite kiselkast miris, znači da je morate pojesti ili iskoristiti što prije možete.
Smokve je najbolje čuvati u hladnjaku, ali ako nisu dovoljno zrele držite ih izvan hladnjaka kako bi dozrijele.
Zdravstvene dobrobiti smokve
- Smokve potiču zdravlje probavnog sustava, zbog velike količine vlakna koje sadrže u sebi. Konzumacijom smokve održavate njegu crijeva i hranite cijevne bakterije zbog probiotičkih svojstva smokve.
- Bogate su antioksidanskima, zaštitnim biljnim svojstvima zvanima polifenoli. Pomažu u sprječavanju reakcija kisika s drugim kemijkalilijama i nanošenju oštećenja stanicama i tkivima.
- Održavaju zdrav krvni tlak, smokve prirodno povećavaju razinu kalija, tako pomažu u kontroli krvnog tlaka.
- Održavaju zdravlje kostiju, dobar su izvor minerala; kalcija, magnezija i fosfora koji jačaju kosti. Smanjuju rizik od osteoporoze.
- Pomažu u kontroli težine i poboljšavaju kvalitetu prehrane. Bogate vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti koristan dodatak prehrani i pomažu u kontroli težine. Pružaju osjećaj sitosti i mogu smanjiti glad i želju za hranom.
Recepti sa smokvama
Smokve možete pripremati na jako puno načina. Najlakši način je da od njih napravite slatki voćni džem. Narežite smokve i u lonac ih ubacite sa šećerom i prokuhate. Džem je odličan kao namaz i dodatak nekom desertu.
Desert koji je najpoznatiji po punjenju od džema od smokva su prhke štrudlice od smokva. Smokve i prhko tijesto odličana su kombinacija koju mnogi obožavaju.
Osim svježih smokva za pripremu slastica možete koristiti suhe smokve, a desert koji je prepoznatljiv po aromi smokvi je Splitska torta. U ovoj tradicionalnoj slastici suhe smokve se stavljaju u biskvit i u kombinaciji s grožđicama, bademima i limunom stvaraju prepoznatljivi okus deserta koji se prenosi s koljena na koljeno.
Kako nebi ovu slatku mediteransku voćku ograničili samo na opus slatkih jela, smokve možete koristiti i u pripremi slanih jela kao što su salate. Spoj gorgonzole i smokvi u dressingu od aceta i meda daju harmoniju okusa, a salata poprima kiselo-slatki okus u kojeg ćete se zaljubiti već nakon prvog zalogaja.
Mi vam donosimo recept za jednostavne slane pizzette od smokva i pršuta koje su kremasta i hrskave, a okus koji čine pršut u kombinaciji sa smokvama je nešto što još niste probali.
Pizzette od smokava i pršuta
Sastojci:
- maslac
- 3 ljutike
- 250 g kiselog vrhnja
- 50 g parmezana
- 4 zrele smokve
- mozzarella
- rikola
- pršut
- maslinovo ulje
- alceto balsamico
Tijesto:
- 400 g oštrog brašna
- vrećica suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 4 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno, kvasac i sol u zdjeli. Izmjerite 250 ml tople vode u mjerilo, dodajte ulje, a zatim dodajte u smjesu brašna. Miješajte zajedno drvenom kuhačom, a zatim rukama. Pokrijte nauljenom prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Zagrijte maslac i prodinstajte ljutiku na maslacu narezanu na kolutiće. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu, kratko premijesite da postane glatko, pa podijelite na 6-8 loptica. Svaku razvaljajte na tanki krug, pa rasporedite u pobrašnjenim lim za pečenje. Pomiješajte kiselo vrhnje, parmezan i ljutiku s malo soli i papra. Rasporedite po tijestu i pecite 10-15 minuta dok ne postane hrskavo na rubovima. Uz rikolu omiješajte smokve i mozzarellu. Pospite pizzette s pruštom. Pomiješajte ulje i alceto, pokapajte pizzette i poslužite.
Izvor: Good food