Sezona je smokvi, super zdravih, ukusnih i slatkih ljetnih plodova. Ovo voće poznato je kao blagotvorno za crijeva, a osim što je ukusno svježe, popularno je i omiljeno kao suho voće koje se jede tijekom cijele godine. Od smokvi se pripremaju džemovi, pekmezi i marmelade, a koriste se u slasticama, ali i slanim jelima.
No jeste li znali da je i lišće smokve prepuno vitamina i hranjivih tvari? Odličan je izvor vitamina B1, B2 i A, sadrži i fosfor, mangan, kalij, natrij, željezo i kalcij. Od lišća se priprema ukusan čaj koji pruža mnoge zdravstvene dobrobiti.
Zdravstvene prednosti čaja od lista smokve
U davna vremena čaj od smokvinog lišća pio se kao pomoć kod bronhitisa i drugih plućnih bolesti. Poznato je da pomaže kod suhog kašlja i ublažava simptome astme. Ovaj čaj može pomoći u povećanju gustoće kostiju, a pokazalo se da snižava visoki krvni tlak.
National Library of Medicine objavio je članak s istraživanjem iz 1998. godine u kojoj je 10 osoba s dijabetesom tipa 1 pilo čaj od smokvinog lista uz doručak i to je smanjilo njihove potrebe za inzulinom za 12%. Studije na životinjama pokazale su poboljšanja ukupnog kolesterola, HDL (dobrog) kolesterola i niže trigliceride.
I uz sve to, možda može pomoći u borbi protiv raka. Postoje studije koje pokazuju da pomaže u borbi protiv raka dojke, raka vrata maternice, raka debelog crijeva i raka jetre. Studije su posebno navele da 'ekstrakt lista Ficus carica ima i kemopreventivnu i terapijsku ulogu protiv raka u ranom stadiju raka dojke.'
Recept za čaj od lista smokve
Lišće operite i osušite na tamnom i prozračnom mjestu. Možete ih i staviti u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10 minuta dok se potpuno ne osuše. Kad se ohlade, možete ih izmrviti i pospremiti u staklenke i koristiti tijekom cijele godine za pripremu čaja.
Lišće smokve prelijte s 500-700 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 5-10 minuta. Lišće nije potrebno vaditi iz čaja. Čaj možete zasladiti medom te ga poslužiti toplog ili hladnog (ledeni čaj).
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice