5 NEODOLJIVIH RECEPATA S ČOKOLADOM: Najfiniji deserti nezamislivi su bez čokolade, a ovi su super jednostavni i brzi

Proslavite dan čokolade.

Shutterstock

Čokolada je omiljena slastica bez koje su nezamislivi brojni kolači, torte, pa i jednostavne palačinke ili topli napitci, a slaže se i s nekim neočekivanim namirnicama poput tikvica. Ovaj popularan najdraži slatkiš slavi čak dva dana u godini kao svoj dan. Svjetski, odnosno Međunarodni dan obilježava se 7. srpnja i 13. rujna.

Kad god slavite najdražu slasticu, počastite se najboljim desertima, a mi vam donosimo 5 recepata s čokoladom za koje je potrebno malo sastojaka i relativno brza priprema. A kad malo zahladi, pripremite nezaboravnu vruću čokoladu s tajnim sastojkom.

1. Čokoladna torta od 2 sastojka

Sastojci:

250 g mliječne čokolade
4 jaja (M)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a okrugli kalup dobro namastite. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, te ih istucite u čvrsti snijeg. Umiješajte žumanjke, jedno po jedno, u rastopljenu čokoladu. U čokoladu špatulom postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Prelijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa izvadite iz kalupa. Po želji pospite sa šećerom u prahu i servirajte sa sladoledom.

2. Čokoladna rolada

Sastojci:

180 g tamne čokolade
6 jaja (M)
180 g šećera
2 žlice kakaa u prahu
300 ml slatkog vrhnja
šećer u prahu

Shutterstock  Čokoladna rolada

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a manji lim (cca 25 x 35 cm) lagano premažite maslacem pa ga pažljivo obložite papirom za pečenje. Čokoladu rastopite na pari, bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanjke umutite sa šećerom u pahuljastu smjesu. Kad se čokolada malo ohladi, umiješajte je u smjesu žumanjaka i šećera. Na kraju lagano umiješajte bjelanjke i kakao pa premjestite tijesto na lim i zagladite ga. Pecite 20-ak minuta, dok rubovi ne poprime zlatnu boju.

Dok se biskvit hladi, izmiksajte slatko vrhnje u šlag. Tijesto zatim prebacite na čisti papir za pečenje, prethodno posut s malo šećera u prahu. Lagano odlijepite papir za pečenje na kojem se biskvit pekao pa ga s te strane premažite šlagom. Ostavite malo prostora uz rubove kako bi lakše i urednije zamotali roladu. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

3. Mekani keksi s čokoladom

Sastojci:

8 žlica maslaca
100 g šećera
50 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje
200 g glatkog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
120 g čokoladnih kapljica

Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a maslac rastopite u mikrovalnoj pa pričekajte da se malo ohladi. Pripremite lim za pečenje te ga obložite papirom za pečenje. U veću posudu dodajte maslac i šećer pa mikserom miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i jaje pa izmiksajte na slaboj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine. Ubacite brašno, sodu bikarbonu i sol pa miksajte do mrvičaste teksture. Ubacite i čokoladne kapljice pa rukama utisnite smjesu kako bi formirali jednu veliku kuglu.

Izvažite dobiveno tijesto i podijelite ga na 12 jednakih dijelova. Svaki dio rukama oblikujte u manju kuglicu i stavite na papir za pečenje, pazeći da između kuglica ostavite dovoljno slobodnog prostora kako se tijekom pečenja keksi ne bi zalijepili. Stavite u pećnicu i pecite 9 do 11 minuta. Izvadite iz pećnice i pričekajte da se u potpunosti ohlade prije posluživanja.

4. Čokoladni muffini

Sastojci:

250 g brašna
200 g šećera
40 g kakaa u prahu
1 žličica sode
½ žličice soli
300 g nasjeckane čokolade
2 jaja (L)
180 g jogurta
120 ml suncokretovog ulja
120 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a kalupe za muffine premažite maslacem. U jednoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu, sol i nasjeckanu čokoladu. U drugoj posudi umutite jaje s jogurtom, suncokretovim uljem, mlijekom i vanilijom. Prelijte tekuće sastojke u suhe pa lagano pomiješajte špatulom ili drvenom žlicom.

Smjesu prelijte u kalupe za muffine i stavite u pećnicu na pet minuta. Potom temperaturu smanjite na 180 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta. Provjerite čačkalicom jesu li pečeni pa ih izvadite i ostavite da se hlade 10 minuta u kalupu. Pažljivo ih izvadite na rešetku i pričekajte da se u potpunosti ohlade prije posluživanja. 

5. Slatki kruh s čokoladom i tikvicama

Sastojci:

200 g glatkog brašna
90 g integralno pšeničnog brašna
30 g kakaa u prahu
1 žlica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica soli
1 žličica cimeta
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
3 jaja
350 ml bademovog mlijeka, sobne temperature
50 ml kokosovog ulja
150 ml javorovog sirupa
2 žličice ekstrakta vanilije
350 g naribane tikvice
150 g naribane čokolade

Shutterstock 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i lagano nauljite dva manja kalup za kruh. U posudi srednje veličine pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić. U drugoj većoj posudi umutite jaja, bademovo mlijeko, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Umiješajte i naribane tikvice. Dodajte suhe sastojke mokrim i miješajte kratko dok se ne sjedine. Ubacite i komadiće čokolade.

Ulijte tijesto u pripremljene kalupe za kruh. Pospite preostalim komadićima čokolade i pecite 50 do 60 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se u potpunosti ohladi. Narežite i poslužite uz kavu ili čaj.