Deserti s bananama mnogima su omiljeni. Stoga vam danas donosimo tri recepta za najukusnije slastice s ovim voćem. Brze su i lake za pripremu, a odoljeti im ne može nitko!
1. NJEMAČKA KRTICA, recpet
Sastojci:
4 jaja
180 g šećera
125 g maslaca
3 žlice vanilin šećera
50 g brašna
20 g kakaa u prahu
1,5 žličica praška za pecivo
100 g mljevenih badema
110 g naribane čokolade
600 g vrhnja za šlag
3 žlice učvršćivača za šlag
2 banane
½ limuna
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite bjelanjke s malo šećera u čvrst snijeg. Maslac pjenasto izmiješajte s malo šećera i vanilin šećerom. Malo-pomalo umiješajte žumanjke. Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mljevene bademe da dobijete glatku smjesu. Umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka i dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite tijesto u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Nožem zarežite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Žlicom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Žličicom izmrvite kolač u zdjelu.
Umutite šlag s učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umiješajte ostatak čokoladnih strugotina. Banane ogulite, prerežite po dužini napola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite ih šlagom. Žlicom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u hladnjaku najmanje jedan sat.
2. NAJJEFTINIJA TORTA S BANANAMA OD 10 MINUTA, recept
Sastojci:
800 ml mlijeka
3 pudinga (okus po želji, npr. vanilija)
100 g maslaca ili margarina
300 g petit keksa
3-4 banane
2 vrhnja za šlag
Priprema:
Skuhajte puding u mlijeku i u vrući puding narežite maslac ili margarin i dobro izmiksajte te dodajte izdrobljene kekse. Tepsiju obložite prozirnom folijom i izlijte pola smjese, posložite banane i gore ostatak smjese. Ostavite preko noći u hladnjaku ili 2 sata u zamrzivaču.
Nakon što se ohladi, izmiksajte vrhnje za šlag i premažite tortu koju možete posipati naribanom čokoladom ili otopiti čokoladu kao glazuru.
3. ČOKOLADNA ROLADA S BANANAMA, recept
Sastojci:
6 jaja
3 žlice brašna
6 žlica šećera
3 žlice kakao praha
2 žlice ulja
Za kremu:
3 jaja
10 žlica šećera
100 g čokolade
200 g margarina
4 banane
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Umutite bjelanjke sa šećerom pa odajte žumanjke. Umiješajte ulje, brašno, kakao. Ispecite biskvit - smjesu izlijte na pleh i pecite 25-30 minuta na 180 stupnjeva. Kad je pečen, biskvit zarolajte u roladu.
Skuhajte kremu - umutite cijela jaja sa šećerom i skuhajte na pari. Dodajte vanilin šećer i čokoladu i kuhajte dok ne omekša. U skuhanu smjesu dodajte pjenasto umućen margarin.
Premažite roladu - roladu premažite kremom, a na kremu stavite dvije banane u 2 reda jednu pored druge. Zarolajte. Roladu izvana premažite ostatkom kreme.