Imamo recept za cheesecake s bobičastim voćem, koji je idealan za početnike.

Kora:

Izmiksati 300 g mljevenog keksa (preporuka - plazma)

125 g otopljenog margarina/putera i malo mlijeka (50 - 100ml), tek toliko da se lijepo oblikuje korica

Rukama umijesiti koru i prebaciti je u kalup. Po želji dodati šećer u prahu.

Bijeli fil:

Umutiti 500 ml slatkog vrhnja u čvrsti snijeg. Dodati 400 g neslanog (neutralnog) sira. Šećera u prahu dodajte po ukusu 50-100 g, (savjet - dodajte žlicu po žlicu i kušajte, nema potrebe dodavati previše šećera jer je slatko vrhnje već samo po sebi slatko).

Dodajte vrećicu otopljene želatine (pripremite prema uputama na vrećici). Dodavati malo po malo i mutiti mikserom. Kad se sve ujednačilo preliti preko kore.

cheesecake za poečtnike
pixabay 

Voćni nadjev:

Voće po izboru prokuhati u šerpi sa šećerom (po ukusu). Količina voća je po želji (preporuka 400 do 800g voća). Kad dobijete kašastu smjesu, gotovo je. Pustiti da se skroz ohladi, pa moj savjet je da voće pripremite na početku da se ohladi dok pravite kore i filujete.

Dodajte kesicu otopljene želatine i dobro promiješajte pa prelijte preko fila. Ostavite u hladnjaku par sati ili preko noći.