Top 3 torte od višanja koje su hit ljetne sezone

Kiselo slatka voćka koju nazivaju i kraljicom ljetnih deserata

Shutterstock

Za razliku od trešanja, višnje nisu toliko ukusne svježe jer imaju kiselkast okus pa ih se uglavnom koristi za pripremu sokova, sirupa, džemova i naravno - kolača. Isprobajte 3 najbolje torte s višnjama zbog kojih ćete zavoljeti okus ovog ljetnog voća.

Schwarzwald torta

Sastojci:

Biskvit:

  • 7 jaja, sobne temperature
  • 230 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 160 glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 50 g gustina
  • 40 g kakaa u prahu
  • 60 g maslaca, rastopljenog
  • 50 ml soka iz kompota od višanja
Shutterstock 

  • 60 ml soka iz kompota od višanja
  • 3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi sličnog okusa

Nadjev od višanja:

  • 350 g ocijeđenih višanja iz kompota
  • 1 žlica soka od limuna
  • 50 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 prstohvat cimeta
  • 3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi liker
  • 50 ml soka iz kompota od višanja

Krema:

  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 2,5 vrećice šlag fixa
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera

Dekoracija:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2 vrećice šlag fixa
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 12 ušećerenih trešanja
  • 100 g čokoladnih strugotina

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka. U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom. Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pazljivo izmiješajte. Na štednjaku otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.

Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite. Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu. Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30 minuta.

Shutterstock 

Iscijedite pola limuna. Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica.

U lonac na štednjaku ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker. Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne. Osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz hladnjaka. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini.

Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodavajte šlag fix. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu. Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj. Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova.

Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite. Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite. Pokrijte sve gornjim biskvitom. Stavite tortu na sat vremena u frižider.

Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag. Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu. Rubove torte dekorirajte vrećicom za ukrašavanje i šlagom. Na svaki vrh stavite po jednu kandiranu trešnju. Prije posluživanja, tortu ohladite u hladnjaku na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.

Piramida kolač s višnjama

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 350 g višanja iz kompota

Krema:

  • 700 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 2 vrećice pudinga od vanilije

Dekoracija:

500 ml slatkog vrhnja i ribana čokolada

youtube 

Priprema:

Prije svega višnje dobro ocjedite, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Lisnato tijesto izrežite na 10 traka, a na svaku traku jednom redu poslažite višnje. Zatim spojite rubove tijesta kako bi dobili oblik rolice. Rolice složite u pleh i stavite u zagrijanu pećnicu da se peku oko 15 minuta, a kada porumene izvadite ih i ohladite.

Od 700 ml mlijeka oduzmite 200 ml i njime izmiješajte prah za puding, šećer i žumanjke. Ostatak mlijeka zakuhajte te ulijte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta uz miješanje. Skuhanu kremu maknite s vatre, prebacite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Kremu ohladite pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

U drugoj zdjeli izmiksajte maslac te ga dodajte u ohlađenu kremu. sve zajedno miksajte još 1 minutu. Na pladanj po dužini nanesite malo kreme, na nju složite 4 rolice s višnjama te ih premažite kremom. Na sloj kreme složite sljedeće 3 rolice, premažite kremom, potom 2 rolice, nanesite kremu i na kraju stavite zadnju rolicu i premažite kremom. Ostatkom kreme zagladite bočne stranice. Dobit ćete duguljasti kolač piramidalnog oblika.

Istucite slatko vrhnje u kremasti šlag pa njime premažite čitav kolač. Na kraju posipajte naribanom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite narezano na deblje kriške.

Karpati torta

Sastojci:

Tijesto:

  • 200 ml vode
  • 200 g brašna
  • 5 jaja
  • 125 g margarina ili maslaca
  • prstohvat soli

Krema:

  • 3 vrećice pudinga od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 250 g margarina
Shutterstock 

Nadjev:

  • džem od višanja i višnje
  • šlag
  • šećer u prahu

Priprema:

Zakuhajte maslac i vodu, dodajte brašno i sol te promiješajte da se ne stvore grudice. Kad se tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte. Podijelite smjesu i pola smjese rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta na 220°C. Ponovite postupak i s drugom korom. Ostavite kore da se ohlade dok radite kremu.

Skuhajte pudinge prema uputama na vrećici pa u ohlađene pudinge umiješajte margarin. Preko pudinga stavite prozirnu foliju da se ne napravi korica.

Istucite šlag. Na jednu koru namažite kremu od pudinga, zatim voće, šlag i stavite na to drugu koru. Ostavite da se ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.