Za razliku od trešanja, višnje nisu toliko ukusne svježe jer imaju kiselkast okus pa ih se uglavnom koristi za pripremu sokova, sirupa, džemova i naravno - kolača. Isprobajte 3 najbolje torte s višnjama zbog kojih ćete zavoljeti okus ovog ljetnog voća.
Schwarzwald torta
Sastojci:
Biskvit:
- 7 jaja, sobne temperature
- 230 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 160 glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 50 g gustina
- 40 g kakaa u prahu
- 60 g maslaca, rastopljenog
- 50 ml soka iz kompota od višanja
- 60 ml soka iz kompota od višanja
- 3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi sličnog okusa
Nadjev od višanja:
- 350 g ocijeđenih višanja iz kompota
- 1 žlica soka od limuna
- 50 g šećera
- 50 g gustina
- 1 prstohvat cimeta
- 3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi liker
- 50 ml soka iz kompota od višanja
Krema:
- 600 ml vrhnja za šlag
- 2,5 vrećice šlag fixa
- 2 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
Dekoracija:
- 400 ml vrhnja za šlag
- 2 vrećice šlag fixa
- 1 vrećica vanilin šećera
- 12 ušećerenih trešanja
- 100 g čokoladnih strugotina
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka. U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom. Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pazljivo izmiješajte. Na štednjaku otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.
Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite. Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu. Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30 minuta.
Iscijedite pola limuna. Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica.
U lonac na štednjaku ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker. Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne. Osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz hladnjaka. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini.
Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodavajte šlag fix. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu. Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj. Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova.
Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite. Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite. Pokrijte sve gornjim biskvitom. Stavite tortu na sat vremena u frižider.
Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag. Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu. Rubove torte dekorirajte vrećicom za ukrašavanje i šlagom. Na svaki vrh stavite po jednu kandiranu trešnju. Prije posluživanja, tortu ohladite u hladnjaku na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.
Piramida kolač s višnjama
Sastojci:
Tijesto:
- 500 g lisnatog tijesta
- 350 g višanja iz kompota
Krema:
- 700 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
- 2 vrećice pudinga od vanilije
Dekoracija:
500 ml slatkog vrhnja i ribana čokolada
Priprema:
Prije svega višnje dobro ocjedite, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a pleh za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Lisnato tijesto izrežite na 10 traka, a na svaku traku jednom redu poslažite višnje. Zatim spojite rubove tijesta kako bi dobili oblik rolice. Rolice složite u pleh i stavite u zagrijanu pećnicu da se peku oko 15 minuta, a kada porumene izvadite ih i ohladite.
Od 700 ml mlijeka oduzmite 200 ml i njime izmiješajte prah za puding, šećer i žumanjke. Ostatak mlijeka zakuhajte te ulijte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta uz miješanje. Skuhanu kremu maknite s vatre, prebacite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi. Kremu ohladite pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
U drugoj zdjeli izmiksajte maslac te ga dodajte u ohlađenu kremu. sve zajedno miksajte još 1 minutu. Na pladanj po dužini nanesite malo kreme, na nju složite 4 rolice s višnjama te ih premažite kremom. Na sloj kreme složite sljedeće 3 rolice, premažite kremom, potom 2 rolice, nanesite kremu i na kraju stavite zadnju rolicu i premažite kremom. Ostatkom kreme zagladite bočne stranice. Dobit ćete duguljasti kolač piramidalnog oblika.
Istucite slatko vrhnje u kremasti šlag pa njime premažite čitav kolač. Na kraju posipajte naribanom čokoladom. Dobro ohladite i poslužite narezano na deblje kriške.
Karpati torta
Sastojci:
Tijesto:
- 200 ml vode
- 200 g brašna
- 5 jaja
- 125 g margarina ili maslaca
- prstohvat soli
Krema:
- 3 vrećice pudinga od vanilije
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 250 g margarina
Nadjev:
- džem od višanja i višnje
- šlag
- šećer u prahu
Priprema:
Zakuhajte maslac i vodu, dodajte brašno i sol te promiješajte da se ne stvore grudice. Kad se tijesto ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i umiješajte. Podijelite smjesu i pola smjese rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta na 220°C. Ponovite postupak i s drugom korom. Ostavite kore da se ohlade dok radite kremu.
Skuhajte pudinge prema uputama na vrećici pa u ohlađene pudinge umiješajte margarin. Preko pudinga stavite prozirnu foliju da se ne napravi korica.
Istucite šlag. Na jednu koru namažite kremu od pudinga, zatim voće, šlag i stavite na to drugu koru. Ostavite da se ohladi, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.