Ljubitelji kolača često kažu da su najbolji upravo oni kremasti, a jedan od najomiljenijih kremastih kolača je ledeni vjetar. U kombinaciji s laganim korama od bjelanjaka i voćem te šlagom, čini predivan desert koji će rijetko tko odbiti. Posebno je popularan na proljeće kad je sezona jagoda, ali se priprema i zimi i ljeti, a osim banana, kivija i jagoda, možete dodati i breskve ili mango.

Ledeni vjetar navodno je prva zapisala jedna žena iz Bjelovara, a njezin recept za ledeni vjetar bio je objavljen u Gospodarskom listu 1996. godine. Slični kolači koji se sastoje od beze kora i kreme, ali bez voća nego u njih idu orašasti plodovi, orasi ili lješnjaci poznati su pod imenima japanski i španjolski vjetar.

3 verzije kolača ledeni vjetar
Shutterstock 

Donosimo vam tri recepta za ova tri kremasta kolača s beze korama.

Originalan recept za ledeni vjetar iz 1996. 

Sastojci:

Bijela kora:

9 bjelanjaka
30 dag šećera
1 jušna žlica jabučnog octa

Krema:

9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2,5 dl mlijeka
3 vanilin šećera
1 margarin
2 slatka vrhnja
banane, jagode, kivi
limunov sok

shutterstock_300237602.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, dodaj šećer i žlicu jabučnog octa. Dobro istucite. Namastite veliki lim za pečenje, lim prekrite aluminijskom folijom koju trebate također namastiti i pobrašniti. Pecite 1 sat na 150°C dok kora ne poprimi nježno žućkastu boju. Ohlađenu koru lagano odvojite od aluminijske folije i prerežite u 3 jednaka dijela.

Za pripremu kreme žumanjke istucite sa šećerom, dodajte brašna, mlijeko i vanili šećer. Lagano kuhajte da se zgusne. U ohlađenu kremu dodajte margarin i izradite pjenastu smjesu. Posebno u drugu posudu istucite slatko vrhnje.

Na dno stavite jednu koru i premažite ju kremom, a na kremu poslažite banane narezane na kolutiće i sve prekrijte trećinom čvrstog šlaga. Sloj banana nakapajte limunovim sokom da ne bi potamnile. Stavite iduću koru i ponovite postupak, s tim da su drugo voće na ploškice narezane jagode, a treće kivi. Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim slatkim vrhnjem i poslužite rashlađeno.

Recept za kolač japanski vjetar

Sastojci:

Beze kore:

8 bjelanjaka
400 g šećera
sok od 1/2 limuna

Krema:

8 žumanjaka
8 žlica šećera
3 žlice brašna
2,5 dl mlijeka
250 g maslaca ili margarina
150 g mljevenih prženih lješnjaka
150 g sjeckanih oraha
2 vrećice šlaga

beze torta.jpeg
Shutterstock 

Priprema:

Bjelanjke, šećer i limunov sok istucite u čvrsti snijeg.

Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 150 stepeni. Kore se zapravo ovako više suše nego peku. Gotovu koru pažljivo istresite iz tepsije i prerežite po dužini na tri dijela.

Umutite 4 žumanjka s 4 žlice šećera, dodajte brašno.

Smjesu pomiješajte s toplim mlijekom i kuhajte na laganoj vatri. Kad se sjedini ostavite da se ohladi.

Preostala 4 žumanjka umutite s maslacem ili margarinom i 4 žlice šećera pa pomiješajte s kuhanom kremom.

Dobro izmiješajte i podijelite na dva dijela.

U jedan dio staviti lješnjake, a u drugi orahe. Prvu koru nadjenite kremom od lješnjaka, drugu kremom od oraha, a završiti trećom korom.

Tortu ukrasite šlagom ili nekom od krema, ako vam je nešto ostalo i ostavite u hladnjaku da se ohladi.

Recept za španjolski vjetar

Sastojci:

Za beze kore:

8 bjelanjaka
500 g šećera
2 žlice octa
100 g sjeckanih oraha

Za kremu:

8 žumanjaka
200 g šećera
5 žlica brašna
½ l mlijeka
250 g margarina
100 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha

3 verzije kolača ledeni vjetar
Shutterstock 

Za ukrašavanje:

100 g listića badema

Priprema:

Umutite 4 bjelanjka sa 250 g šećera i 1 žlicom octa. Dodati 50 g nasjeckanih oraha i promiješati.

Smjesu staviti u pleh obložen papirom za pečenje i sušiti sat i pol na 100 stupnjeva. Napravite još jednu ovakvu koru.

Žumanjke umutiti sa šećerom.

Dodajte brašno i ukuhajte u mlijeku. Kada je krema skuhana i ohlađena dodati jedan pjenasto umućen margarin i mljevene i sjeckane orahe i lješnjake.

Na prvu koru namažite polovicu kreme, stavite drugu koru i završiti kremom. Pospite listićima badema i nježno ih utapkajte da se sjedine s nadjevom. Na kraju pospite šećerom u prahu.