Počela je sezona trešanja, slatkog voća koje je mnogima najdraže. Najukusnije je jesti ih izravno sa stabla, ali se odlično slažu s čokoladom u kolačima i slasticama. Poznata je i bečka štrudla s trešnjama, grizom i jogurtom, francuski kolač clafoutis, a jednostavan biskvit s ovim voćem možete pripremiti i u tavi. Kad želite nešto kremasto, napravite mug cake, kolač iz šalice.

Brownies s trešnjama i čokoladom

Sastojci:

350 g tamne čokolade
250 g maslaca
3 jaja (L)
250 g smeđeg šećera
100 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g svježih trešanja
150 g nasjeckane mliječne čokolade

Brownies s trešnjama
Shutterstock Brownies s trešnjama

Priprema:

Rastopite tamnu čokoladu i maslac na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme izmiksajte jaja sa šećerom u pahuljastu smjesu pa u to umiješajte otopljenu čokoladu. Potom drvenom žlicom umiješajte mješavinu brašna i praška za pecivo, a na kraju dodajte i trešnje bez koštica te grubo nasjeckanu mliječnu čokoladu.

Smjesu rasporedite u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Zagladite i pecite otprilike 25 minuta. Pričekajte da se ohladi prije rezanja.

Recept za bečku štrudlu s trešnjama

Sastojci:

500 g kora za savijače (10 kom)
1 kg trešanja bez koštica

Za nadjev:

3 jaja
1 šalica šećera
2 vanilin šećera
2 šalice jogurta
1 šalica ulja
1 i pol šalica griza
1 prašak za pecivo
*1 šalica = 200 g

Za premazivanje:

1 šalica jogurta
1 vanilin šećer

5 recepata za najljepše slastice s trešnjama
Shutterstock 

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite sat vremena u hladnjaku da se malo stegne.

Dvije kore za savijače namažite s nadjevom, stavite gore trešnje i zamotajte. Isto ponovite sa svakom savijačom tako da dobijete ukupno pet štrudli. Štrudle poslažite jednu do druge u tepsiju koju ste prethodno malo nauljili. Namažite ih jogurtom i pospite vanilin šećerom i pecite oko 20-25 minuta na temperaturi od 170C, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Poslužite toplo ili hladno, a možete dodati kuglicu sladoleda.

Kolač s trešnjama iz tave

Sastojci:

250 g trešanja
40 g smeđeg šećera
1 limun
3 jaja
150 g šećera
50 ml ulja
50 ml mlijeka
180 g brašna
8 g praška za pecivo

Priprema:

Trešnje oguliti, staviti u tepsiju i posuti šećerom i limunovim sokom. Lagano ih pržite na umjerenoj vatri dok se ne karameliziraju, ali pazite da šećer ne zagori. Cijela jaja izmiksati sa šećerom, pa ih tući dok ne postanu pjenasti. Dodati ulje, mlijeko, naribanu koricu limuna, pa sve kratko izmiksati. Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo i sve sjediniti da se dobije glatko tijesto koje treba biti malo rjeđe. Izliti u tepsiju, posuti trešnjama, poklopiti i peći na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Kolač okrenite i pecite još 5 minuta. Prije posluživanja po želji ukrasite šećerom u prahu.

Clafoutis s trešnjama

Sastojci:

40 g glatkog brašna
80 g šećera
2 jaja (M)
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
200 g trešanja bez koštica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dublji kalup za pečenje premažite maslacem. Izmiksajte jaja sa šećerom pa ulijte slatko vrhnje i mlijeko. U tu smjesu na kraju prosijte brašno i lagano je promiješajte. Po dnu kalupa rasporedite trešnje bez koštica pa ih prelijte pripremljenom smjesom. Pecite otprilike 25 minuta, sve dok se sredina ne ispeče. Ostavite da se malo ohladi prije serviranja.

Clafoutis s trešnjama
Shutterstock Clafoutis s trešnjama

Mug cake s trešnjama

Sastojci:

80 g tamne čokolade
50 g maslaca
2 jaja (M)
50 g šećera
50 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
50 g trešanja iz kompota

Mug cake s trešnjama
Shutterstock Mug cake s trešnjama

Priprema:

Izmiksajte jaja sa šećerom i rastopljenim maslacem pa dodajte otopljenu čokoladu. Dobro promiješajte pa dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte trešnje bez koštica.

Podijelite smjesu u dvije šalice pa stavite u mikrovalnu pećnicu. Pustite da se peče dva puta po minutu na najjačem programu. Provjerite pa po potrebi pecite još 30-ak sekundi. Pustite da kolači odstoje nekoliko minuta prije posluživanja.