Sočni čokoladni biskvit, nježna krema i svježe banane odlična su kombinacija. Dodajte još malo čokoladne ganache glazure i imate preukusnu tortu!
Sastojci za biskvit:
6 jaja
50 g glatkog brašna
75 g šećera
3 žlice gorkog kakaa
1 vrećica praška za pecivo
1 prstohvat soli
Za kremu:
500 ml mlijeka
75 g oštrog brašna
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
50 g maslaca
300 ml vrhnja za šlag
Za preljev:
180 ml vode
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
Za glazuru:
200 g tamne čokolade
50 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
Još:
3banane
Umutite bjelanjke u snijeg pa dodajte žumanjke, šećer i ostale sastojke Sastojke ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Odvojite bjelanjke i uz malo soli ih umutite u čvrsti snijeg. Tada dodajte jedan po jedan žumanjak i umutite. Zatim dodajte i šećer, nastavite mutiti.
Smanjite brzinu miksera pa umiješajte pomalo brašno, kakao i prašak za pecivo. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta Okrugli kalup za pečenje promjera 24 cm premažite maslacem i obložite masnim papirom.
Izlijte smjesu za biskvit u kalup i pecite na 180 stupnjeva, oko 20 minuta. Odmah kad stavite peći biskvit, počnite pripremati preljev (kako je opisano niže).
Ohladite, podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom Gotovi biskvit hladite 10-ak minuta, pa ga podijelite na dva dijela i izbodite čačkalicom. Zagrijte sve sastojke do vrenja i kuhajte
U manjem loncu pomiješajte vodu, šećer i vanilin šećer, zagrijte miješajući do vrenja i kratko kuhajte. Ostavite da se hladi oko pola sata, na sobnoj temperaturi.
Mlijeko zagrijte, a ostale sastojke promiješajte Mlijeko zagrijte do vrenja. U posebnoj posudi pjenjačom pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer, pa im dodajte dio vrućeg mlijeka i dobro izmiješajte. U preostalom mlijeku skuhajte smjesu, za što će vam trebati nekoliko minuta (kao puding).
U ohlađenu kremu dodajte omekšali maslac Ohladite kremu, pa u nju umutite maslac. Posebno umutite 300 ml vrhnja za šlag pa pomiješajte s kremom (koristite mikser, kako bi se izbjegle grudice). .Čokoladu otopite u zagrijanom vrhnju za šlag
U 200 ml vrhnja za šlag otopite 200 g čokolade: zagrijte i miješajte dok se sve ne otopi. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
Na pladanj za serviranje stavite donji biskvit i prelijte ga polovinom preljeva. Pričekajte da se preljev upije pa premažite biskvit s malo više od trećine kreme. Banane narežite na tanke kolutiće netom prije slaganja torte. Ako počnu tamniti, možete ih zaliti s malo limunovog soka.
Premažite s još malo više od trećine kreme. Poklopite gornjim biskvitom. Prelijte ostatkom preljeva i pričekajte da se upije.
Za kraj izlijte glazuru i dobro ohladite tortu!
Izlijte prohlađenu čokoladnu glazuru. Za ljepšu dekoraciju otopite i malo bijele čokolade na pari pa prošarajte površinu torte tankim mlazovima. Izvucite ukrase čačkalicom. Ohladite u hladnjaku barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Torta je još sočnija idući dan.
izvor: index.hr