Pistacije sadrže manje masnoće od ostalih orašastih plodova, a bogate su proteinima. Od njih možete pripremiti domaći maslac, ali i dodati ih u razne kolače, koristiti kao posip umjesto lješnjaka ili oraha, ali i umiješati u kremu.
1. Baklava s pistacijama
Sastojci:
- svježe kore za savijaču
- 350 g maslaca
- 350 g mljevenih pistacija
- 2 žlice kristal šećera
Za sirup:
- 4 šalice vode
- 3 šalice šećera
- sok od jednog limuna
Priprema:
Pomiješajte sastojke za sirup i prokuhajte. Kore poredajte na tepsiju, svaku premazati maslacem i pospite pistacijama pomiješanim s kristal šećerom. Pecite na 200ºC 40 minuta. Hladnim sirupom preliti kore i rezati.
2. Fudge s pistacijama
Sastojci:
- 350 g tamne čokolade
- 400 g kondenziranog mlijeka (konzerva)
- 30 g maslaca
- prstohvat soli
- 120 g oljuštenih pistacija
Priprema:
Nasjeckanu čokoladu pomiješajte s kondenziranim mlijekom, maslacem i malo soli pa stavite na vatru i miješajte dok se ne otopi. Pistacije oljuštite, grubo nasjeckajte pa ih umiješajte u otopljenu čokoladu.
Prelijte smjesu u četvrtasti dublji kalup pa zagladite nožem. Stavite u hladnjak na hlađenje, a potom narežite na male kocke. Čuvajte u posudi s poklopcem u hladnjaku ili zamrzivaču.
3. Mini pavlova s pistacijama
Sastojci:
- 4 bjelanjka
- 225 g šećera
- 1,5 žličice gustina
- 3/4 žličice octa
- 50 g oljuštenih pistacija
Kompot od višanja:
- 200 g šećera
- 225 ml soka od naranče
- 3 žlice soka od limuna
- 600 g višanja očišćenih
Krema od jogurta od vanilije:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 pune žlice grčkog jogurta
Priprema:
Prvo napravite pavlove tortice od pistacije. Zagrijte pećnicu na 140°C, veći lim obložite papirom za pečenje. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u velikoj zdjeli dok ne dođe do gustoće snijega. Potpuno umiješajte šećer, da dobijete vrlo čvrstu i sjajnu maringu. Postupno umiješajte gustina i ocat, a zatim umiješajte sve osim obilno natrpane žlice nasjeckanih pistacija.
Stavite 6 velikih žlica smjese, dobro razmaknite jedno od drugog na limu za pečenje. Zatim, koristeći stražnju stranu žlice, raširite svaki u krug od 10 cm, lagano umočite u sredinu dok to radite. Svaku pospite s nekoliko ostavljenih pistacija i pecite 45 minuta. Isključite pećnicu, ostavite otvorenu lagano pećnicu i ostavite ih unutra da se ohlade.
U međuvremenu skuhajte kompot od višanja. Stavite šećer u zdjelu sa sokom od naranče i limuna, pa ostavite na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte višnje u malu zdjelu, zatim vratite tavu na vatru i brzo kuhajte dok se sok ne smanji za otprilike pola. Ostavite da se malo ohladi, zatim prelijte preko višanja i ohladite dok ne zatreba.
Neporedno prije posluživanja, umutite vrhnje i ekstrakt vanilije, a zatim umiješajte jogurt. Žlicom dodajte malo u sredinu svake pavlove, prelijte kompotom od višanja i poslužite.
izvor: delicious