Deserti često nose nazive slavnih i povijesnih ličnosti. Tako su Mozart kuglice dobile ime po Mozartu, a jedan su od najprepoznatljivih zaštitnih znakova Austrije i Salzburga. Kuglice su omiljene u cijelom svijetu, a kombinacija marcipana, nugata i pistacija užitak je za nepce.

Donosimo vam recept za raskošnu Mozart tortu koja također sadrži marcipan, pistacije i nugat kremu koja se radi od Nutelle s YouTube kanala Tolle Rezepte.

Sastojci

Za kore:

330 g brašna
60 g kakaa
15 g praška za pecivo
6 jaja
prstohvat soli
16 g vanilin šećera
270 g šećera
150 ml mleka
150 g otopljenog putera

Za kremu:

1 l mlijeka
16 g vanilin šećera
200 g šećera
70 g kukuruznog škroba
500 g maslaca
100 g pečenih pistacija
150 g namaza od lješnjaka (Nutella)
2 žlice kakaa
nekoliko kapi ruma

Za sloj marcipana:

200 g marcipan mase za kolače + 200g marcipan smjese za kolače

Za ukrašavanje:

nekoliko Mozart kuglica
30-50 g kakaa

15:39
Korak 1

Pomiješajte i izmiksajte

Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, sol i vanilin šećer pa postupno dodajte šećer i nastavite miksati još 4 minute. Ulijte mlijeko sobne temperature i otopljeni maslac i promiješajte. Nakon toga dodajte prosijanu smjesu suhih sastojaka s kakaom i ponovno promiješajte.

15:46
Korak 2

Pecite biskvit

Na dno okruglog kalupa s pomičnim rubom (promjera oko 24 cm) stavite aluminijsku foliju, izlijte smjesu s korom, poravnajte i pecite na 170°C oko 45-50 minuta.

15:46
Korak 3

Zakuhajte

Pomiješajte šećer, vanilin šećer i kukuruzni škrob, izmiješajte pjenjačom pa ulijte 250 ml hladnog mlijeka. Ponovno umutite žicom. Mlijeko (600 ml) zagrijte na štednjaku, pa uz stalno miješanje postupno ulijevajte smjesu sa škrobom. Zakuhajte i neprestano miješajte. Kad se pojave prvi mjehurići, kuhajte još 30 sekundi pa maknite s vatre. Smjesu izlijte u pravokutnu posudu, pokrite prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

15:46
Korak 4

Pripremite nadjev

Ohlađenu koru izvaditi iz kalupa pa je podijeliti na 4 jednaka dijela. Pečene pistacije blendajte dok ne dobijete pastu. Izmiksajte omekšali maslac pa postepeno dodajte ohlađenu smjesu s mlijekom i miješajte dok ne dobijete strukturu nadjeva. Jednu četvrtinu nadjeva pomiješajte s pastom od pistacija i promiješajte. Odvojite još 2 četvrtine kreme pa ga pomiješajte s Nutellom. U preostalu kremu dodajte kakao i rum i promiješajte. Marcipan masu podijeliti na 3 jednaka dijela, pa svaki posebno stavite između 2 papira za pečenje i razvaljajte u krug promjera oko 23 cm. Uklonite neravne rubove uz pomoć pomičnog ruba. 

15:47
Korak 5

Namažite kore

Koru namažite ostatkom mlijeka, preko prve nanesite kremu s Nutellom, premažite, pa prekrijte marcipan korom. Ostatak kreme premažite Nutelom (ali jedan dio odvojite za dekoraciju), pa tortu prekrijte korom. Zatim ga premazati mlijekom, pa dodati dio kreme s kakaom i rumom. Prekrijte drugom marcipan korom pa premažite ostatkom kreme s rumom. Poklopite trećom korom, premazati je mlijekom, dodati dio kreme od pistacija, prekrijte trećom korom od marcipana. Nanesite i rasporedite ostatak kreme s pistacijama pa prekrijte četvrtom korom. Premazati mlijekom, pa odozgo dodati zadnji sloj kreme s kakaom. 

15:48
Korak 6

Ohladite

Tortu stavite u hladnjak na 3 sata. 

15:48
Korak 7

Ukrasite

Ostatak smjese od marcipana (200 g) razvaljajte valjkom u krug promjera prethodnog. Rubove torte pospite kakaom, a na vrh stavite koru od marcipana, zarežite je prema sredini, tako da dobijete oblik sunca. Ostatak Nutelle smjese koju ste ostavili stavite sa strane u kalup za tortu, pa ukrasite rubove torte . U sredinu torte staviti malo kreme s Nutellom, zatim stavite Mozart kuglicu unutra. Ostale Mozart kuglice narežite na četvrtine i rasporedite po rubovima nadjeva od Nutelle.

Detaljnu pripremu pogledajte u videu: