Domaća bajadera je tradicionalni starinski kolač koji je obilježio mnoga djetinjstva. Lagan je za pripremu i idealan za vruće dane zato što vam za pripremu neće trebati pećnica. Sastoji se od dva sloja, čokoladnii sloj s keksim i orasima, sve prelijte čokoladom i uživajte u neodoljivim okusim djetinjstva.
Sastojci:
- 200 g mljevenih keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 8-9 žlica vode
- 100 g margarina
- 130 g čokolade za kuhanje
Glazura:
- 80 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
U lonac stavite šećer, vanilin šećer i vodu, kuhajte dok ne zakipi. Stavite sa strane pa dodajte margarina i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte kekse i orahe, dobro promiješajte. Smjesu podijelite na 2 jednaka dijela. U jedan dio dodajte čokolade koju ste prethodno otopili. Tepsiju nauljite pa dodajte prvi sloj čokoladne smjese, a zatim drugu polovicu smjese. Stavite u hladnjak da se ohladi. Slatko vrhnje i čokoladu pomiješajte pa otopite i dobivenu glazuru prelijte preko kolača. Vratite u hladnjak da se stegne preko noći.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice