3 najpopularnije slastice koje su obožavali u Jugoslaviji

Starinski recepti za šnenokle, sutlijaš i koh.

Shutterstock

Određena hrana vraća u djetinjstvo, zato je volimo i kao odrasli. Sigurno su vam bake i mame pripremale barem jednu od ovih slastica.

1. Šnenokle

Sastojci:

  • 4 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
  • 100 g šećera
  • oko 2 litre mlijeka
  • 1,5 žlica brašna (ili gustina)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 vrećice vanilin šećera

Priprema:

Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg. U dublju šerpu ulijte mleko i dodajte ekstrakt vanilije i pustite da prokuha. Kad mlijeko prokuha smanjiti temperaturu pa žlicom vaditi umućene bjelanjke i pažljivo ih spuštati u vruće mlijeko.

Šnenokle kuhajte 1,5 min sa svake strane, zatim ih izvadite iz mlijeka i posložite u zdjelu.

Za kremu:

Umutiti žumanjke i šećer pa u smjesu dodati gustin ili brašno i 2 žlice mlijeka u kojem su se kuhale šnicle i sve dobro izmiješati. Mlijeko u kojem su se kuhale šnokle ponovno zakuhajte, pa smanjite temperaturu. Polako uz stalno miješanje dodavati smjesu sa žumanjcima i sve zajedno kuhati dok se ne zgusne.

Kad se smjesa zgusne maknite je sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Kad se preljev ohladi, preliti njime šnicle. Tortu držite u hladnjaku.

2. Riža na mlijeku (sutlijaš)

Sastojci:

  • 100 grama riže
  • 750 ml mlijeka
  • 4-5 kašika šećera
  • prstohvat soli
Shutterstock 

Priprema:

Rižu kuhajte u vodi oko tri minute pa je ocijedite. U mlijeko sipati sol i staviti na vatru da prokuha. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije mlijeko, nemojte miješati.

Skuhanoj riži dodajte šećer i pažljivo promiješajte da zrna ostanu cijela.

3. Koh (mokri kolač od griza)

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 13 žlica šećera
  • 10 žlica griza
  • 1 litra mlijeka
  • 2 vanilin šećera
Shutterstock 

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Bjelanjcima dodati 10 kašika šećera, pa još malo umutiti. Zatim dodajte žumanjak i griz polako miješajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne se odvajati od ruba posude.

Dok se koh peče zakuhati mlijeko sa 3 žlice šećera i vanilin šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, upotrijebite litru i pol mlijeka i dodajte još 3 žlice šećera.

Pečeni koh preliti toplim mlijekom (nemojte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i upije svo mlijeko.