Nekada su jabuke i orasi bili nezaobilazni sastojci u kolačima, posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim pita i torta od oraha, koriste se i u tradicionalnim bosanskim slasticama poput baklave, tulumba i hurmašica. Kolači preliveni sirupom potječu iz arapskih zemalja, a poznati su u Turskoj i Grčkoj, primjerice grčki kolač revani ili ravani. I u našim krajevima voljele su ih generacije, a neki tvrde da je i Josip Broz Tito obožavao sličan kolač pod imenom topljenik.

Inače, Tito je poznat kao veliki gurman i ljubitelj slastica s orasima, a postoji čak i kolač u narodu poznat kao Titova torta.

Volite li slične slastice, isprobajte recept za tzv. zaljevanu ili prelivenu tortu koju u narodu zovu i kutlača ili šeflja torta. 

Recept za kolač topljenik

Sastojci:

Prvo tijesto:

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 2,5 žlice griza
  • 2,5 žlice brašna
  • 70 g naribane čokolade
  • 200 g mljevenih oraha

Drugo tijesto:

  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 2,5 žlice griza
  • 2,5 žlice brašna

Sirup:

  • 750 g šećera
  • 8 dcl vode
  • 1 limun

Priprema:

1. tijesto: Umutiti jaja i šećer pa dodavati redom ostale sastojke i sve dobro izmiješati i sjediniti. Smjesu izliti u podmazan pleh (može i papirom za pečenje) i peći oko 10 minuta na 200 stupnjeva.

2. tijesto: Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i griz i sve dobro sjediniti. Izliti na polupečeno prvo tijesto i ispeći kolač.

Skuhati sirup od šećera, vode i narezanog limuna. Vrući kolač preliti vrućim sirupom. Pospite mljevenim orasima.

 Izvor: Stil