Sutlijaš ili sutlija slatko je jelo porijeklom iz Turske. Dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. U zapadnim i zemljama sjeverne Europe jede se riža na mlijeku ili rice pudding, a često se u ovo jelo dodaju cimet, prženi bademi ili kakao ili čokolada u prahu.
Iako se u pravilu kuha, može se i pripremiti u pećnici, a recept smo pronašli na YouTube kanalu MERAK SOFRA. Ovo jelo pomalo je zaboravljena, a savršena lagana večera ili doručak, ali i kao desert.
Sastojci
- 500 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja
- 110 g riže dugog zrna
- 70 g šećera
- cimet
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žumanjka
Recept za sutlijaš iz pećnice
Kuhajte
U zdjelu stavite mlijeko, slatko vrhnje, šećer, ekstrakt vanilije, sve dobro promiješajte i na kraju dodajte rižu. Stavite na umjerenu vatru.
Miješajte
Kad prokuha, smanjite na laganu vatru, dok riža ne bude gotova - mekana, ali ne previše kašasta. Smjesa s mlijekom će svakako biti gušća. Također se preporučuje često miješanje dok se kuha kako se ne bi zalijepio za dno posude.
Umutite
Umutite žumanjka s malo cimeta i vrlo malo šećera.
Prelijte
Nakon što je sutlijaš odstajao 15 minuta, stavite ga u vatrostalnu zdjelu i prelijte sa smjesom od žumanjka.
Pecite
Pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne dobije smeđe zlatnu boju.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice