Sutlijaš ili sutlija slatko je jelo porijeklom iz Turske. Dolazi od turske riječi süt što na bosanskom znači mlijeko. Osnovni sastojci su mlijeko, riža i šećer. U zapadnim i zemljama sjeverne Europe jede se riža na mlijeku ili rice pudding, a često se u ovo jelo dodaju cimet, prženi bademi ili kakao ili čokolada u prahu.

Iako se u pravilu kuha, može se i pripremiti u pećnici, a recept smo pronašli na YouTube kanalu MERAK SOFRA. Ovo jelo pomalo je zaboravljena, a savršena lagana večera ili doručak, ali i kao desert.

Sastojci

  • 500 ml mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 110 g riže dugog zrna
  • 70 g šećera
  • cimet
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka

Recept za sutlijaš iz pećnice

11:28
Korak 1

Kuhajte

U zdjelu stavite mlijeko, slatko vrhnje, šećer, ekstrakt vanilije, sve dobro promiješajte i na kraju dodajte rižu. Stavite na umjerenu vatru.

11:33
Korak 2

Miješajte

Kad prokuha, smanjite na laganu vatru, dok riža ne bude gotova - mekana, ali ne previše kašasta. Smjesa s mlijekom će svakako biti gušća. Također se preporučuje često miješanje dok se kuha kako se ne bi zalijepio za dno posude.

11:34
Korak 3

Umutite

Umutite žumanjka s malo cimeta i vrlo malo šećera. 

11:35
Korak 4

Prelijte

Nakon što je sutlijaš odstajao 15 minuta, stavite ga u vatrostalnu zdjelu i prelijte sa smjesom od žumanjka.

11:36
Korak 5

Pecite

Pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne dobije smeđe zlatnu boju.

Postupak pogledajte u videu: