Danas imamo veliki izbor raznih namirnica na tržištu, u svako godišnje doba i sezoni možemo nabaviti gotovo svaku namirnicu jer dolaze sa svih strana svijeta i gotovo ništa nije problem pronaći u nekom obliku. Možemo i više birati i odabrati način prehrane za sebe i svoju obitelj, ali iako bi današnje izobilje trebalo olakšati život, često se s nostalgijom prisjećamo djetinjstva i prošlih vremena. Svi pamtimo jela koja smo obožavali, ali i mrzili kao djeca, a podsjećaju nas na naše prabake, bake i mame.
Oni koji su odrastali u '80 i '70-im godinama prošlog stoljeća, a i prije, pamte neka jela koja danas više nisu popularna, a kod mnogih i zaboravljena.
Žumanjak sa šećerom
Kad su radile kolače, bakama i majkama često su ostajali žumanjci pa su ih umutile sa šećerom. Žumanjci sa šećerom poznati su i kao "tempirano jaje" jer se mutilo jako snažno i brzo. Danas više nitko ne bi djetetu ponudio sirovo jaje, pa je ovo sasvim zaboravljen desert.
Mast na kruhu
Danas imamo ogroman izbor raznih slanih i slatkih, povrtnih, mesnih, voćnih namaza, ali nekada to nije bilo tako. Svinjska mast bila je uobičajen sastojak u pripremi jela, a jela se i namazana na kruhu. Osim masti, na kruh se mazao i maslac.
Pohani kruh
Bacanje hrane veliki je problem i danas, a nekada su ljudi vjerovali da je bacanje kruha grijeh, pa su ga trebali iskoristiti do kraja. Stari kruh se jeo umočen u mlijeko, mljeo u prezle ili pohao. Pohani kruh se i danas jede, dovoljno ga je uvaljati u žumanjak i krušne mrvice i popržiti u tavi.
Hladetina
U vrijeme kad je većina ljudi na selu uzgajala domaće životinje, iskoristili su sve dijelove mesa, pa se od svinjskih nožica, repića, ušiju, kože i drugih manje popularnih dijelova, pripremala tradicionalna hladetina. Ovaj mesni žele s komadićima povrća i jajima čuvao se u podrumima, balkonima, tavanima i hladnjacima i bio prava delicija.
Riža na mlijeku
Ukusna poslastica koja se pripremala za doručak ili užinu je riža na mlijeku, a vrlo se jednostavno priprema. Za još bolji okus možete dodati vanilin ili burbon šećer, cimet i naribati čokoladu. Slično omiljeno jelo bilo je i griz na mlijeku.
Sastojci:
- 100 grama riže
- 750 ml mlijeka
- 4-5 žlica šećera
Priprema:
Rižu kuhajte u vodi oko tri minute pa je ocijedite. Mlijeko stavite na vatru da prokuha. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije mlijeko, nemojte miješati. Skuhanoj riži dodajte šećer i pažljivo promiješajte da zrna ostanu cijela.
Šnenokle
Pjenasta poslastica koju na sjeveru Hrvatske zovu šnenokle, a u Dalmaciji paradižot jedan je od najpopularnijih deserata iz djetinjstva, a pripremale su ga bake unucima. Glavni sastojci ove pjenaste slastice su jaja i mlijeko, a najukusnija je kada se dobro ohladi.
Isprobajte recept za šnenokle koji uspijeva svima
Tjestenina s makom
Danas jedemo tjesteninu na sve moguće načine, kao salate, s umacima, zapečenu, s mesom, povrćem... Nekada se tjestenina jela s mljevenim makom, orasima ili pekmezom, a okus je sličan knedlama s pekmezom, samo je puno jednostavnije napraviti. Donosimo recept za rezance s makom.
Sastojci:
- 500 g rezanaca
- 150 g mljevenog maka
- 100 g grožđica
- 100 g šećera
Priprema:
Skuhajte rezance (tjesteninu birajte koja nije šuplja) i ocijedite ih. Mljeveni mak poparite prokuhanim mlijekom ili vodom pa dodajte grožđice i šećer. Kad sve malo prokuha prelijte preko rezanaca i poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice