Naše 2 preporuke za najbolji mesni vikend ručak

Ako još uvijek ne znate što kuhati za ručak mi imamo riješenje za vas

Shutterstock

Ovog vikenda smo za vas pripremili dva odlična recepta za obiteljski ručak. Svinjski file s maslacem od češnjaka je najsočnije meso koje možete poslužiti uz hrskavi krumpir uz umak od feta sira i limuna ili kremastu palentu s parmezanom. A ako ste više za klasičniju verziju ručka vikendom preporučamo vam ramstek s povrćem

Svinjski file s maslacem od češnjaka

Shutterstock 

Sastojci:

  • 700 g svinjski but
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 žlice maslaca
  • svježi ružmarin
  • svježeg timijana
  • sok od limuna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Svinjskog buta posolite i popaprite. U velikoj tavi za pećnicu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte svinjetinu i pržite dok ne porumeni sa svih strana.

Smanjite vatru na nisku i u tavu dodajte maslac, češnjak, ružmarin i timijan. Žlicom nanesite maslac od češnjaka na svinjski but.

Prebacite tavu u pećnicu i pecite 15-20 minuta, unutrašnjost mesa mora bit na 63°C. Tijekom pečenja svinjetinu povremeno premažite mješavinom maslaca. 

Izvadite svinjetinu iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta. Prije rezanja pokapajte limunovim sokom. 

Uz ovo jelo poslužite uz rižu ili krumpir.

Začinjeni juneći ramstek s povrćem

Sastojci:

  • 800 g junećeg ramsteka
  • ulje
  • 2 žličice senfa
  • žlica soli
  • žlica majčine dušice
  • žličica papra
  • žličica kadulje
  • 3 peršina
  • 1 paprika
  • 1 luk
  • 600 g krumpira
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 mrkve
Shutterstock 

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na kockice veličine 2x2 cm te ga kuhajte u slanoj vodi 20 min. Juneći ramstek narežite na odreske debljine 1 cm, posolite, popaprite i premažite senfom s obje strane.

Ovako mariniran ramstek pecite u tavi na ulju s obje strane po 5 minuta. Dodajte pola šalice vode i kuhajte 45 minuta, po potrebi dodajte vodu. Zatim dodajte vino i pirjajte još 15 minuta.

Kada je rasmtek gotov, izvadite ga iz tave i u preostaloj tekućini pirjajte poveće koje ste prethodno narezali na štapiće 10 minuta. Poslužite tako da na dno tanjura prvo stavite prie krumpir, na njega povrće i na vrh rasmtek

Izvor: craving home cooked