Marinada omekšava meso, ali mu i daje aromatičan okus. Također, ako meso prelijete sokom od limuna, ono postaje puno mekše. Nikada nemojte marinirati u metalnim posudama jer će meso biti gorko, već koristite staklene, plastične ili keramičke posude. Kako bi se marinada što bolje upila, sastojke pritisnite vilicom na nekoliko mjesta.

1. Slatko-kisela marinada

Sastojci:

  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice crnog vina
  • 3 češnja mljevenog češnjaka
  • 1 žličica naribanog svježeg đumbira
  • 1 žličica mesa
  • papar
  • slatka mljevena paprika

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu pa premažite meso i ostavite da odstoji najmanje 3 sata, a najbolje vrijeme je oko 8-9 sati.

marinade umaci
Profimedia 

2. Mliječna marinada

Sastojci:

  • 1 kiselo mlijeko
  • 2 režnja češnjaka
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1 klinčić
  • prstohvat cimeta

3. Pikantna mliječna marinada

Sastojci:

  • 1 kiselo mlijeko
  • 1,5 žličica mljevene ljute paprike
  • 1 žlica soka od limuna

4. Marinada s limunom

Sastojci:

  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice ulja
  • naribana kora limuna
  • svježa menta
  • origano

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i premažite meso. Količinu možete prilagoditi svom ukusu.

Top 5 marinada za najsočnije meso s roštilja
Shutterstock 

5. Marinada za ražnjiće

Sastojci:

  • 2 žlice senfa
  • 4 žlice majoneze
  • prstohvat mljevenog papra
  • 2 glavice luka
  • 1 limun
  • 2 lista lovora
  • sol

Priprema:

Meso narežite na komade, pa začinite paprom. Prelijte majonezom i senfom koje ste prethodno pomiješali i dobro promiješajte. Stavite lovorov list i pospite nasjeckanim lukom. Sve prelijte limunovim sokom i ostavite da se marinira 8 sati. Meso posolite prije nego što ga stavite na roštilj.

Izvor: Stvar ukusa