Dvije preporuke za tradicionalni vikend ručak kao iz djetinjstva

2 najfinija prijedloga za ručak kao iz bakine kuhinje koje svi obožavaju

Shutterstock

Ovaj vikend smo za vas pripremili dva tradicionalna jela koja su vam pripremale bake u djetinjstvu. Punjene paprike servirajte u kremasti pire krumpir, a kao drugi opciju nudimo vam zagrebački odrezak sa salatom od krastavca.

Punjene paprike

Sastojci:

  • 15 paprika
  • 800 g mljevenog mesa
  • 250 g luk
  • 5 češnja češnjaka
  • 100 g mrkve
  • 150 g riže
  • lišće perišina
  • jaje
  • sol i papar
  • 1 žlica crvene paprike
  • 800 ml kuhane rajčice
  • voda
  • 30 ml ulja
  • 1 žlica brašna
Shutterstock 

Priprema:

Paprike izdubite i operite. Meso pomiješajte sa nasjeckanim lukom, češnjakom, naribanom mrkvom, rižom, jajetom i začinima. Paprike punite tako da u sredini bude mala rupica jer će riža tijekom kuhanja nabubriti. Staviti u tepsiju, podlijati kuhanom rajčicom i vodom. Kuhajte na laganoj temperaturi oko sat i pol. Ako se paprike dignu od soka, stavite tanjur da ih potisne. Na zagrijanom ulju kratko pecite brašno i zapržite jelo. Još malo ostavite da se kuha. Preporučamo da poslužite ovo jelo uz pire krumpir

Zagrebački i salata s krastavcima

Sastojci:

  • 8 svinjećih filea
  • 100 g šunke u ovitku
  • 100 g gauda sira
  • 2 jaja
  • mlijeko
  • brašno
  • krušne mrvice
  • sol i papar

Salata:

  • 1 krastavac
  • 500 g gustog kremstog jogurta
  • 2 režnja češnjaka
  • pola vezice svježeg kopra
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
Shutterstock 

Priprema:

Svaki komad mesa prerežite po pola, istucite batom za meso i posolite. U "džepiće" stavite komad šunke i sira i kraj istucite batom. U tanjure rasporedite brašno, u drugi tanjur jaja i malo mlijeka i u treći krušne mrvice. Svaki komad mesa ubacite prvo u brašno, pa jaja i mlijeko i zatim uvaljajte u krušne mrvice. Zagrijte ulje u tavi i pecite dok meso ne porumei sa svih strana. Prije posluživanja stavite na papirnatu salvetu kako bi se upio višak ulja. 

Krastavac narežite na tanke ploškice te ih stavite u cjedilo i pospite solju. Nakon 15 minuta pomoću rukama ih ocjedite i stavite u čistu posudu. Izmiješajte ih s jogurtom, dodajte maslinovog ulja i kopra. Posloite i popaprite po želji.