Ovaj vikend smo za vas pripremili dva tradicionalna jela koja su vam pripremale bake u djetinjstvu. Punjene paprike servirajte u kremasti pire krumpir, a kao drugi opciju nudimo vam zagrebački odrezak sa salatom od krastavca.
Punjene paprike
Sastojci:
- 15 paprika
- 800 g mljevenog mesa
- 250 g luk
- 5 češnja češnjaka
- 100 g mrkve
- 150 g riže
- lišće perišina
- jaje
- sol i papar
- 1 žlica crvene paprike
- 800 ml kuhane rajčice
- voda
- 30 ml ulja
- 1 žlica brašna
Priprema:
Paprike izdubite i operite. Meso pomiješajte sa nasjeckanim lukom, češnjakom, naribanom mrkvom, rižom, jajetom i začinima. Paprike punite tako da u sredini bude mala rupica jer će riža tijekom kuhanja nabubriti. Staviti u tepsiju, podlijati kuhanom rajčicom i vodom. Kuhajte na laganoj temperaturi oko sat i pol. Ako se paprike dignu od soka, stavite tanjur da ih potisne. Na zagrijanom ulju kratko pecite brašno i zapržite jelo. Još malo ostavite da se kuha. Preporučamo da poslužite ovo jelo uz pire krumpir.
Zagrebački i salata s krastavcima
Sastojci:
- 8 svinjećih filea
- 100 g šunke u ovitku
- 100 g gauda sira
- 2 jaja
- mlijeko
- brašno
- krušne mrvice
- sol i papar
Salata:
- 1 krastavac
- 500 g gustog kremstog jogurta
- 2 režnja češnjaka
- pola vezice svježeg kopra
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
Svaki komad mesa prerežite po pola, istucite batom za meso i posolite. U "džepiće" stavite komad šunke i sira i kraj istucite batom. U tanjure rasporedite brašno, u drugi tanjur jaja i malo mlijeka i u treći krušne mrvice. Svaki komad mesa ubacite prvo u brašno, pa jaja i mlijeko i zatim uvaljajte u krušne mrvice. Zagrijte ulje u tavi i pecite dok meso ne porumei sa svih strana. Prije posluživanja stavite na papirnatu salvetu kako bi se upio višak ulja.
Krastavac narežite na tanke ploškice te ih stavite u cjedilo i pospite solju. Nakon 15 minuta pomoću rukama ih ocjedite i stavite u čistu posudu. Izmiješajte ih s jogurtom, dodajte maslinovog ulja i kopra. Posloite i popaprite po želji.