Cordon bleu je pohani odrezak punjen šunkom i sirom, u originalu se priprema od telećeg ili svinjskog mesa, ali se vrlo često koristi i piletina ili puretina. Naš poznati zagrebački odrezak navodno je također nastao od svinjskog cordon bleua, što u prijevodu znači "plava vrpca", a koji se pripremao za vrijeme drugog svjetskog rata. Kao zemlje porijekla spominju se Švicarska i Francuska.
Na YouTube kanalu CUCINA GEEK - Traditional Italian Recipes pronašli smo recept za teleći cordon blue koji se vrlo jednostavno priprema i savršen je prijedlog za ručak koji će voljeti cijela obitelj. Poslužite uz krumpir, paše i uz pire i pomfrit, ali i uz rižu ili rizi bizi.
Sastojci
4 tanka teleća odreska
120 g šunke
tvrdi sir po izboru
3 jaja
120 g krušnih mrvica
100 g brašna
prstohvat soli
Recept za teleći cordon blue
Istucite meso
Odresci moraju biti tanki i bez masnoće pa ih istucite batom za meso.
Zarolajte
Pređite glatkom stranom noža po njima, pa poređajte šunku i sir. Preklopite meso na pola.
Pohajte
Uvaljajte u brašno, pa umućena jaja te u krušne mrvice. Poredajte na tanjur i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Pržite
Ispržite punjene odreske na ulju.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice