Jedno od najpoznatijih jela koja su se pripremala u našim domovima su punjene paprike. Miris kuhanja punjenih paprika i dan danas podsjeća na ljeto i maminu ili bakinu kuhinju.

Možda već imate svoj provjeren recept za ovo jelo, ali morate isprobati i recept po kojem se punjene paprike pripremaju u Dalmaciji. Domaće dalmatinske kobasice i pršut dodatno će obogatiti jelo kojim ćete zadiviti i gladne ukućane i goste.

Recept za punjene paprike na dalmatinski način

Sastojci:

1 kg mljevene junetine
12-13 žutih paprika babura
1 šalica riže
2-4 žlice mješavine mljevene slanine, češnjaka i peršina
pola kilograma luka
1 šalica pirea od rajčice
soli i malo ulja
2 žlice brašna za posipanje
1 par dalmatinskih domaćih kobasica
200 grama nasjeckanog pršuta
1 žlica suhog začina

Priprema:

Na masti popržite crveni luk pa ga dodajte u mljeveno meso, s rižom, soli i suhim začinima, ali i u smjesu slanine, peršina i češnjaka. Očišćene paprike napunite mesom.

Stavite u dublji lonac, nalijte malo vode, dodajte kobasice i pršut. Kuhajte ih oko 15 minuta pa dodajte pire od rajčice. Nakon 2 sata laganog pirjanja dodajte papar i kuhajte još 15 minuta.