Top 5 laganih jela od patlidžana idealnih za vruće ljetne dane

Patlidžan je ljetno povrće koje se može spremiti na puno načina, a vi ga spremite na top 5 načina

Shutterstock

Sezona je patlidžana na samom vrhuncu, a mi smo za vas pripremili top 5 listu najboljih ljetnih jela od patlidžana koja će vas sigurno oduševiti. Patlidžan je jako jednostavan za napraviti, a možete ga spremiti na puno načina; pečenog, pohanog, svježeg, zapečenog ili grčkoj musaki u kojoj je glavna zvijeda. Isprobajte recept s naše liste i odaberite svoj najdraži način pripreme patlidžana. 

1. Parmigiana

Sastojci:

  • 5 srednje velikih patlidžana
  • 2 x 500 ml passate od rajčica
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 x 125g kuglica mozzarelle
  • 100 g naribanog parmezana ili grane padano
  • brašno
  • maslinovo ulje
  • šaka svježih listova bosiljka
  • sol
  • papar
Shutterstock 

Priprema

Patlidžan operite i uzdužno narežite na tanke ploške debljine oko 0,5 cm. Posolite i ostavite neko vrijeme da otpusti gorčinu. Kad se ocijede isperite ih pod mlazom hladne vode, a zatim ih dobro posušite kuhinjskom krpom, a zatim osušene patlidžane uvaljajte s obje strane u brašno prije prženja.

U većoj tavi zagrijte veliku žlicu ulja te ih stavite pržiti oko 2-3 minute s obje strane sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Izvadite ih zatim i stavite na papirnate ručnike kako bi ste se riješili viška masnoće. Nastavite ih peći te dolijte ulje prije pečenja iduće ture.

Da biste pripremili umak od rajčica na malo maslinovog ulja stavite nasjeckani luk te nakon 5-6 minuta prženja kad postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i nakon minute uspite passatu od rajčice. Zasolite i popaprite, a kad provre smanjite temperaturu i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući dok se umak ne reducira na polovicu.

U međuvremenu nasijecite mozzarellu i naribajte parmezan, a kad je umak gotov krenite sa završnim koracima.

U posudu za pečenje na dno stavite malo umaka od rajčice te poslažite sloj prženih patlidžana, dodajte još umaka i ravnomjerno ga rasporedite preko patlidžana. Ukrasite listićima bosiljka, a zatim pospite mozzarellu i naribani parmezan. Nastavite tim redoslijedom dok ne potrošite sastojke, a završni sloj treba se sastojati od umaka, mozzarelle, parmezana i bosiljka.

Pecite parmigianu oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

2. Pizzette od patlidžana

Shutterstock 

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • maslinovo ulje
  • 200 g šampinjona
  • 50 g baby špinata
  • 250 ml umaka od rajčice
  • 300 g mozzarelle
  • sol, origano

Priprema:

Patlidžan operite i narežite na deblje kolutove, šampinjone narežite na tanke ploške, a pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Posolite patlidžan s obje strane. Ako imate vremena, pustite da patlidžan odstoji kako bi otpustio višak vode, a zatim ga pobrišite papirnatim ručnikom. Ako nemate vremena, začinite patlidžan i prijeđite na drugi korak.

Pripremite veliki lim za pečenje te ga premažite maslinovim uljem. Posložite kolutove patlidžana u jednom sloju te njih premažite maslinovim uljem. Stavite u pećnicu na 15 do 20 minuta, dok ne omekšaju. U međuvremenu u tavu dodajte jednu žlicu maslinovog ulja i stavite na srednje jaku vatru. Ubacite narezane gljive pa ih kratko pržite, otprilike pet minuta. Umiješajte i baby špinat i pržite dok ne uvene. Začinite sa soli i paprom po ukusu.

Mozzarellu narežite na kolutove i začinite kupovni umak od rajčice po ukusu. Izvadite patlidžane iz pećnice i na svaki stavite po žlicu umaka od rajčice i šnitu mozzarelle. Pećnicu podesite na grill opciju i pecite nekoliko, sve dok se sir ne rastopi. Izvadite i na svaki komad stavite smjesu od špinata i gljiva.

3. Pasta alla Norma

Shutterstock 

Sastojci:

  • 400 ml umaka od rajčice
  • 2 srednje velika patlidžana
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 250 g tjestenine po izboru
  • svježi bosiljak
  • ½ žličice čili pahuljica
  • ½ žličice origana
  • 60 g naribanog parmezana
  • sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje te svaki obložite papirom za pečenje. Patlidžane ogulite i narežite na kolutove. Kolutove poslažite na lim za pečenje, premažite maslinovim ulje s obje strane pa začinite sa soli i paprom po ukusu. Pecite u pećnici 45 minuta i ne zaboravite ih preokrenuti tijekom pečenja.
Zakuhajte vodu pa tjesteninu kuhajte prema uputama na pakiranju, a umak od rajčice zagrijte na laganoj vatri. Prije nego što ocijedite tjesteninu, sačuvajte otprilike 200 ml vode od kuhanja. Pečeni i narezani patlidžan ubacite u umak, dodajte listove svježeg bosiljka, čili pahuljice i origano. Dodajte tjesteninu u umak pa dobro promiješajte. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja kako bi se sastojci bolje povezali. Ubacite naribani sir, promiješajte, probajte i, po želji, dodatno začinite. Pospite parmezanom.

4. Namaz od patlidžana

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 2 mlada luka (i bijeli i svijetlozeleni dio)
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice svježeg peršina
  • sol i papar
  • dimljena slatka paprika u prahu
Shutterstock 

Priprema:
Narežite patlidžan na kolutove, posolite i neka odstoji 30 minuta kako bi izišla gorčina. Zatim ih posušite kuhinjskim ubrusom. Zagrijte 4 žlice maslinova ulja na tavi (po potrebi i više), prepržite patlidžane sa svake strane dok ne poprime lijepu boju. Ostavite da se ohlade. Zagrijte ostatak maslinova ulja te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Lagano popržite. Patlidžan, luk i češnjak prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te kratko izmiksajte. Prebacite u zdjelu za posluživanje te pospite paprikom i peršinom. Poslužite uz tostirani kruh, lepinje ili krekere.

5. Pohani patlidžan

Shutterstock 

Sastojci:

  • patlidžan
  • jaje
  • krušne mrvice
  • brašno
  • sol

Priprema:

Operite ptlidžan izbockajte vilicom, pecite ga u pećnici na 180 stupnjeva s malo ulja dok ne omekša i ne povene; oko 30-40 minuta.

Kada je spreman skinite mu koru, izgnječite vilicom, a upijajućim papirom odstranite višak vode. Patlidžan posolite, ubacite u brašno, pa jaje i na kraju u krušne mrvice.

Zagrijte duboku tavu s uljem i pecite dok ne porumene.