Ukoliko volite okus patlidžana predlažemo vam pripremu domaćeg namaza. Priprema nije teška, a dobro izmiksani sastojci čine kremastu strukturu namaza koji se poslužuje uz tostirani kruh, lepinje ili domaće krekere. Ukoliko ipak više volite osjetiti teksturu namaza, savjet je da ostavite krupnije mljeveni namaz i to tako da ga jednostavno kraće miksate.

Namaz od patlidžana
Sastojci:
1 veliki patlidžan
5 žlica maslinova ulja
2 mlada luka (i bijeli i svijetlozeleni dio)
1 češanj češnjaka
2 žlice svježeg peršina, sol i papar, dimljena slatka paprika u prahu

Priprema:
Narežite patlidžan na kolutove, posolite i neka odstoji 30 minuta kako bi izišla gorčina. Zatim ih posušite kuhinjskim ubrusom. Zagrijte 4 žlice maslinova ulja na tavi (po potrebi i više), prepržite patlidžane sa svake strane dok ne poprime lijepu boju. Ostavite da se ohlade. Zagrijte ostatak maslinova ulja te dodajte nasjeckani luk i češnjak. Lagano popržite. Patlidžan, luk i češnjak prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje, sol i papar te kratko izmiksajte. Prebacite u zdjelu za posluživanje te pospite paprikom i peršinom. Poslužite uz tostirani kruh, lepinje ili krekere.