Originalne talijanske lazanje po receptu slavnog kuhara

Donosimo vam recept slavnog talijanskog kuhara za lazanje.

Shutterstock

Svjetski poznata i omiljena jela poput lazanja imaju raznolike inačice i preinake, svatko dodaje nešto svoje i ima svoj već provjereni recept. Međutim, takva jela imaju poseban okus kada se koriste originalni recepti. Pronašli smo obiteljski recept poznatog talijanskog kuhara Gennara Contalda za preukusne lazanje koji morate isprobati.

Priprema nije komplicirana, samo trebate odvojiti vrijeme i napraviti prave domaće umake. 

Sastojci:

500 g listova za lazanje
mozzarella
parmezan
Za bolonjez (ragu):

45 ml maslinovog ulja
25 g maslaca
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
150 g pancete
400 g miješanog mljevenog mesa
200 ml crnog vina
2 žlice pirea od rajčice (passata)
200 ml temeljca

Za bešamel umak:

100 g maslaca
80 g brašna
1 litra mlijeka
100 g parmezana (ili bilo kojeg drugog sira)
malo muškatnog oraščića

Priprema:

Rastopite maslac pa dodajte brašno i dobro promiješajte da nema grudica. Kad se smjesa zgusne ulijte mlijeko pa dodajte parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Kuhajte uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte kuhati na jakoj vatri jer ne želite da se umak zalijepi.

Pripremite ragu. U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte sitno nasjeckani luk, celer, mrkvu i pancetu pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro popržite. Pojačajte vatru, ulijte vino i pustite da ispari. Pire od rajčice razmutiti u malo juhe (1/2 kocke za juhu razmutiti u vrućoj vodi) i umiješati u meso. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2 sata uz povremeno provjeravanje i dolijevanje malo temeljca da se umak ne osuši.

Na dno tepsije ulijte ragu (umak bolonjez) pa prekrijte listom lazanja. Zatim ponovno ulijte ragu, a zatim i bešamel, kao i natrganu mozzarellu. Preko toga naribajte malo parmezana. Zatim stavite list lazanja i tako redajte dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji red nije kora, nego ragu, bešamel, mozzarella i parmezan. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180°C oko 35-40 minuta. Pet minuta prije kraja pečenja skinite foliju.