Bijeli umak ili bešamel za lazanje, musake, kremaste juhe i mnoga druga jela, jedan je od klasičnih francuskih umaka. Bešamel, također poznat kao bijeli umak, radite se od samo tri sastojka - brašna, maslaca i mlijeka.
Sastojci:
50 g maslaca
30 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
Priprema:
Otopite maslac u loncu na srednjoj vatri. Dodajte brašno. Kuhajte, miješajući, drvenom kuhačom 1 do 2 minute ili dok smjesa ne postane mjehurića. Postupno umiješajte mlijeko. Praktično, umak je lakše napraviti s hladnim mlijekom jer se grudice ne stvaraju prebrzo.
Za daljnju pripremu brzog bešamel umaka zagrijte ga do vrenja. Smanjite vatru na srednju. Kuhajte, miješajući, 4 do 5 minuta ili dok se smjesa ne zgusne. Posolite i popaprite. Ostavite da se ohladi prije hlađenja, piše net.hr.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice