Gulaš se obično priprema od junetine, ali često se koristi i svinjetina ili jednostavniji i jeftiniji gulaš s kobasicama ili pak gljivama. Čuveno francusko jelo "boeuf bourguignon" je gulaš od junetine s gljivama.
Donosimo recept za gulaš od junetine na burgundski način.
Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa (plećka ili but)
- 200 g šampinjona
- 150 g dimljene slanine
- 1 veća glavica i 150 grama luka
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice brašna
- 5 dl crnog vina
- 3 dl goveđe juhe
- 1 list lovora
- 2 grančice majčine dušice
- sol i papar po želji
- maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Na srednje jakoj vatri popržite nasjeckanu slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite ga i ostavite sa strane. U istom loncu prepržite goveđe kocke sa svih strana dok ne porumene. Izvadite meso i ostavite sa strane.
U lonac dodajte nasjeckani luk i mrkvu i pržite dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite još minutu. U lonac s povrćem vratite meso i slaninu. Meso pospite brašnom i promiješajte da se dobro sjedini. Zatim polako ulijevajte crno vino, miješajući da se sjedini.
Dodajte goveđi temeljac, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar. Poklopite lonac i pustite da se lagano kuha na laganoj vatri oko 2 do 3 sata. U međuvremenu na maslinovom ulju u tavi popržite gljive i ostatak nasjeckanog luka. Dodajte ih u lonac s mesom pred kraj kuhanja, 30-ak minuta prije nego je gotovo. Kad je jelo gotovo, izvadite lovorov list i majčinu dušicu.