Turski gulaš je jelo u kojem neodoljivom kombinacijom raznog povrća, začina i mesa dobivate poseban okus. Možete mu dodati i druge vrste povrća poput tikvica, patlidžana ili mahuna, ovisno o sezoni.
Ovo jelo može se pripremati i u pećnici, na niskoj temperaturi (oko 160°C) 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i dobili bogat okus.
Sastojci:
- 500 g junetine (ili janjetine) narezati na kocke
- 2 glavice crnog luka sitno nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka nasjeckana
- 2 velike paprike (crvene ili zelene), narezane na trakice
- 2 veće mrkve narezane na kolutove
- 3 rajčice, oguljene i nasjeckane (možete koristiti i konzervu nasjeckanih rajčica)
- 2 krumpira, izrezana na kockice
- 2 žlice pirea od rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 žličica kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica papra
- sol po želji
- 500 ml goveđe ili povrtne juhe (ili vode)
- svježi peršin, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu ili tavi s debelim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne porumene (oko 5-7 minuta). Kada meso lijepo porumeni izvadite ga i ostavite sa strane.
U istu tavu dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte češnjak i pržite još minutu, dok ne pusti svoju aromu.
Zatim dodajte papriku i mrkvu, te sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša.
Umiješajte pire od rajčice, mljevenu papriku, kumin, korijander i papar. Sve pomiješajte i pržite još 1-2 minute da se začini sjedine s povrćem. Dodajte nasjeckanu rajčicu i promiješati.
Vratite meso u lonac, dodajte krumpir i sve dobro izmiješajte.
Ulijte juhu (ili vodu) i pustite da prokuha.
Kad gulaš prokuha, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da lagano krčka na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promiješajte, a po potrebi dodajte još malo tekućine.
Varivo je gotovo kada meso omekša i kada se svi okusi sjedine. Kad je varivo gotovo, pospite ga svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite uz rižu, kruh ili pire krumpir.
Izvor: Stil
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice