Klasično mesno jelo na žlicu u našim krajevima zasigurno je gulaš. Fino pečena junetina u kombinaciji s krumpirom, idealna je za sve prilike, a u nastavku donosimo recept.

Sastojci:

900 g junetine
450 g krumpira
1/2 glavice luka
5 češnja češnjaka
2 šalice vode
1 kocka za goveđu juhu
2 šalice vruće vode
1 žličica slatke mljevene paprike
1/2 žličice mljevenog kima
1 šalica pasirane rajčice
2 žlice kukuruznog škroba
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
1 žličica soli
1 žličica papra

Priprema:

Narežite junetinu za gulaš, pa je popržite u tavi na ulju na srednjoj temperaturi. Pržite junetinu s obje strane dok ne promijeni boju, oko 6-7 minuta. Posolite, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok luk ne postane proziran. Dodajte češnjak, papriku, kumin i papar te promiješajte. Pustite da se gulaš kuha nekoliko minuta, a zatim dodajte umak od rajčice. Goveđu kocku za juhu otopite u vrućoj vodi, pa temeljac dodajte u gulaš. Dodajte vodu i promiješajte.

Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 1-1,5 sat. Izvadite junetinu pa dodajte očišćen i narezan krumpir. Krumpir mora biti potpuno potopljen pa po potrebi dolijte malo vode. Poklopite i pustite da se gulaš kuha oko 25 minuta. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za kuhanje i kukuruzni škrob pa dodajte krumpiru. Promiješajte, ostavite gulaš da lagano kuha još minutu pa dodajte junetinu. Kuhajte gulaš još nekoliko minuta.