U mnogim receptima jedan od sastojaka je temeljac. Kao što mu ime govori, ova tekućina temelj je jela kao što su juhe, variva, ili pak se koristi za podlijevanje pečenja. Kako biste bili spremni za pripremu mesnih, povrtnih ili ribljih jela, ova 3 recepta morate zapisati.
Povrtni temeljac
Sastojci:
- 2 luka
- 4 mrkve
- 2 stabiljke celera
- vrhovi poriluka
- 1 glavica češnjaka
- peršin
- vezica majčine dušice
- 3 lista lovora
- 2 žličice soli
- 1 žličica papra
- 2,5 l vode
Priprema:
Stavite luk, mrkvu, celer, vrhove poriluka, češnjak, peršin, majčinu dušicu, lovorov list, sol, papar i vodu u veliki lonac i zakuhajte na jakoj vatri. Smanjite vatru i poklopljeno lagano kuhajte 1 sat. Procijedite i začinite po želji i koristite u svojim omiljenim jelima s temeljcem.
Pileći temeljac
Sastojci:
- 400 g pilećeg mesa
- 1 glavica luka
- 1 celer
- 3 mrkve
- 1 veći krumpir
- 2 l vode
Priprema:
Luk, celer, krumpir i mrkvu očistite, narežite na veće komade, stavite u lonac i prelijte hladnom vodom. Meso stavite u lonac, poklopite i ostavite da se kuha oko sat i pol do dva sata. Povremeno promiješajte i pazite da ne prokuha. Ako se tijekom kuhanja na površini stvori pjena, skinite je žlicom. Kad je temeljac gotov procijedite kroz gusto cjedilo. Ako ga nećete koristiti odmah, ostavite ga da se ohladi, premjestite ga u zdjelice koje mogu ići u zamrzivač i zamrznite.
Riblji temeljac
Riblji temeljac ili bistra riblja juha mogu se pripremiti od sitne ribe, glava ili ribljih ostataka (filetiranih). Riba se kuha s 1 glavicom luka, malo poriluka, 2 mrkve, sitnim celerom, listom lovora, komadićem limunove kore, 2 dcl bijelog vina, grančicom kopra i paprom u zrnu. Riblju juhu treba procijediti kroz najgušće sito, zbog sitnih kostiju.