BRIOŠI - SLATKO PECIVO KOJE SE TOPI U USTIMA: Tajna njihovog izvrsnog okusa krije se u jednom sastojku

Danas vam donosimo recept za francuski lisnati brioche (brioš).

Shutterstock

Francusko pecivo brioche mnogi vole! Tajna njihovog odličnog okusa je u maslacu i jajima koji ih čine za koplje boljim od običnih peciva.

Mogu biti slatka, ali i slana, a mogu se zamijesiti kao kruh ili kao posebne 'žemljice'. Možete ih ispeći prazne pa poslije poslužiti s marmeladom, nekom finom kremom, namazom, a možete ih nadjenut prije pečenja te će te u njima dočekati slatko iznenađenje. 

Sastojci za tijesto:

3 dag svježeg ili vrećica instant kvasca

50 dag brašna

8 dag maslaca

2 jaja

5 dag šećera

2-3 dl mlijeka

¼ žličice soli

Sastojci za nadjev:

15 dag mljevenog maka

5 dag šećera

1 bjelanjak

5 žlica mlijeka

10 dag maslaca za premazivanje šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Za nadjev mljeveni mak pomiješaj sa šećerom, dodaj mlijeko i bjelanjak, pa izmiješaj u povezanu smjesu. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu.

Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljeni maslac, jaja, sol i šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude. Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine.

Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku i premijesi pa valjkom razvaljaj na 1,5 cm debljine, premaži pripremljenim nadjevom od maka, savij ga i izrežite na komade. Svakome malo stisni krajeve, pa ih poslaži u namašćeni lim jedan do drugoga, a prije toga svaki sa strane malo namaži maslacem da bi se lakše odvajali. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci na 180 stupnjeva otprilike 35 minuta. Pečene brioše izvadi iz lima, razdvoji jedan od drugoga, pospi šećerom u prahu i posluži.

izvor: gastro.24sata.hr