Žu-žu kockice - lisnato tijesto koje vole svi. Mirisni i hrskavi slojevi tijesta užitak su koji će malo tko propustiti, a u nastavku vam donosimo recept.
Sastojci:
250 ml vode
1 mala šalica ulja
500-600 g brašna
1 žlica soli
1 otopljeni margarin
1 jaje
sjemenke, po želji (za posipanje)
Priprema:
U lonac ulijte vodu, ulje i sol te promiješajte žlicom (ulje-mala šalica za kavu oko 80ml). Dodajte pola brašna i promiješajte žlicom, te zatim dodajte ostatak brašna i dalje ručno mijesite da dobijete mekano tijesto. Ostavite poklopljeno 15 minuta pa na pobrašnjenoj podlozi razvijte veliku tanku koru.
Preko cijele kore naribati smrznuti margarin i krenuti sa savijanjem. Presavijte lijevu i desnu stranu na pola, a zatim ih preklopite jednu preko druge da napravite traku. Zarežite trakicu nožem sa strane. Potom gornju i donju stranu trake presavijte do sredine režući bočne strane, zatim ih preklopite i bočnu stranu zarežite nožem. Pokriti krpom na 15 minuta, pa razviti koru i ponoviti preklapanje. Opet odmorite15 minuta a zatim ponovite preklapanje i rezanje kora i ostavite još 15 minuta. Nakon zadnjih 15 minuta koru razvaljajte malo tanje od 1 cm, a zatim režite na kvadrate i reddajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite žu-žu pogačice razmućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji i stavite u zagrijanu pećnicu na 200C. Kad lijepo porumene odozdo i odozgo žu-žu kockice su gotove.
izvor: recepti.com
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice