Kukuruzni kruh dio je tradicije krajeva Hrvatske u kojima se uzgaja kukuruz. Nekada je bio smatran "sirotinjskom" hranom jer je njegova priprema bila puno jefitnija od pšeničnog bijelog kruha. U današnje vrijeme mnogi će dati prednost kruhu od kukuruznog brašna, ali i koristiti kukuruz u raznim jelima, tijestu i kolačima. Pronašli smo zanimljiv recept u kojem se tijesto začinjava ljutom papričicom te se dodaju i kukuruz i parmezan.
Sastojci
- 300 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 4 dl jogurta
- 60 g maslaca
- 150 g luka
- 1 prašak za pecivo
- 2 žličice soli
- 2 ljute papričice
- 200 g kukuruza šećerca
- 100 g parmezana
Recept za pikantni kukuruzni kruh
Umutite jaja s ostalim sastojcima
Razmutite jaja u većoj zdjeli pa umiješajte jogurt i otopljeni maslac. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Prodinstajte luk
Ljutim papričicama očistite sjemenke i sitno nasjeckajte, a luk naribajte i propirjajte na malo masnoće.
Zamijesite tijesto
Pomiješajte sve sastojke i dodajte im kukuruz i ribani parmezan. Sve dobro izmijesite u glatko tijesto i stavite u podmazan i pobrašnjen pleh.
Stavite kruh u pećnicu
Kruh pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Ostavite da se ohladi
Nakon pečenja ostavite pokriveno krpom da odstoji u tepsiji 10-tak minuta pa izvadite i poslužite kad se ohladi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice