Kukuruzni kruh dio je tradicije krajeva Hrvatske u kojima se uzgaja kukuruz. Nekada je bio smatran "sirotinjskom" hranom jer je njegova priprema bila puno jefitnija od pšeničnog bijelog kruha. U današnje vrijeme mnogi će dati prednost kruhu od kukuruznog brašna, ali i koristiti kukuruz u raznim jelima, tijestu i kolačima. Pronašli smo zanimljiv recept u kojem se tijesto začinjava ljutom papričicom te se dodaju i kukuruz i parmezan.

Sastojci

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 4 dl jogurta
  • 60 g maslaca
  • 150 g luka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žličice soli
  • 2 ljute papričice
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 100 g parmezana

Recept za pikantni kukuruzni kruh

13:09
Korak 1

Umutite jaja s ostalim sastojcima

Razmutite jaja u većoj zdjeli pa umiješajte jogurt i otopljeni maslac. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol.

13:16
Korak 2

Prodinstajte luk

Ljutim papričicama očistite sjemenke i sitno nasjeckajte, a luk naribajte i propirjajte na malo masnoće.

13:17
Korak 3

Zamijesite tijesto

Pomiješajte sve sastojke i dodajte im kukuruz i ribani parmezan. Sve dobro izmijesite u glatko tijesto i stavite u podmazan i pobrašnjen pleh.

13:17
Korak 4

Stavite kruh u pećnicu

Kruh pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

10:40
Korak 5

Ostavite da se ohladi

Nakon pečenja ostavite pokriveno krpom da odstoji u tepsiji 10-tak minuta pa izvadite i poslužite kad se ohladi.