Jednostavan recept za soccu - tradicionalnu pogaču od slanutkovog brašna

Popularan street food jede se uz sir i masline ili kao samostalan zalogaj.

Shutterstock

Ako ste se nekada šetali ulicama Nice, zasigurno ste primijetili velike redove turista koji nestrpljivo čekaju svoj komad tradicionalne pogače koja se naziva socca. Riječ je o poprilično jednostavnom, ali nevjerojatno ukusnom receptu čija je talijanska inačica poznata kao farinata koja potječe iz Genove, piše Sensa.hr.

Za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, a glavni je brašno od slanutka koje se miješa s vodom, maslinovim uljem i začinima. Smjesa se peče u širokoj posudi koja se premješta u zagrijanu pećnicu sve dok rubovi pogače ne porumene. Često se jede uz tvrdi sir i masline, ali okus je potpun i bez ikakvih dodataka.

Ako i u svome domu želite uživati u okusima Azurne obale, s vama dijelimo recept za tradicionalnu pripremu socce.

Shutterstock 

Sastojci:

  • 130 g brašna od slanutka
  • 280 ml vode
  • 3 žličice soli
  • 3 žličice maslinovog ulja
  • dodatni začini po želji

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i ostavite tijesto da stoji najmanje 2 sata.
Nauljenu posudu stavite u zagrijanu pećnicu, a zatim stavite tijesto u posudu i vratite u pećnicu.
Peče se na visokim temperaturama od 230 do 250°C. Vrijeme pečenja ovisi o jačini pećnice, a pogača je gotova kada se rubovi zarumene i socca krene pucati. Ohladite je i uživajte u ukusnom obroku!