Baghrir su poznate arapske palačinke i specijalitet u Alžiru, Maroku i Tunisu. Spužvaste su strukture, pripremaju se od griza i u njih se dodaje i kvasac. Kada se pravilno ispeku, imaju puno rupica koje upijaju umak prilikom posluživanja pa ih zovu i palačinke s tisuću rupica. Najčešće se jedu s medom i maslacem, a mogu se narezati i na kockice i poslužiti s džemom.
Inače za njihovu pripremu nije potrebno ni mlijeko ni jaja, ali vam donosimo recept s portala Kurir Stil koji ih uključuje.
Sastojci
2 šalice griza
1 šalica brašna
1 vrećica suhog kvasca
1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 žličice šećera
1 jaje
1 šalica toplog mlijeka
2 šalice tople vode
Recept za arapske palačinke od griza
Izmiksajte
Sve sastojke miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite tijesto da odstoji pola sata.
Ostavite da odstoji
Kada se na površini tijesta pojave mjehurići, tijesto je spremno za pečenje.
Pecite
Zagrijte tavu srednje veličine, pa punom zaimačom izlijte smjesu i pustite da se oblikuje u oblik palačinke. Pecite minutu-dvije, bez okretanja. Pazite da donji dio palačinki ne porumeni.
Ohladite
Gotova je kada na njoj ne ostane mokrih dijelova, što možete isprobati nježnim dodirom, trebala bi biti spužvaste teksture i ne se lijepiti za prst. Izvadite iz tave i ostavite da se ohladi. Ohladite svaku posebno, prije nego što ih složite jednu na drugu kako se ne bi zaijepile.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice