Baghrir su poznate arapske palačinke i specijalitet u Alžiru, Maroku i Tunisu. Spužvaste su strukture, pripremaju se od griza i u njih se dodaje i kvasac. Kada se pravilno ispeku, imaju puno rupica koje upijaju umak prilikom posluživanja pa ih zovu i palačinke s tisuću rupica. Najčešće se jedu s medom i maslacem, a mogu se narezati i na kockice i poslužiti s džemom.

Inače za njihovu pripremu nije potrebno ni mlijeko ni jaja, ali vam donosimo recept s portala Kurir Stil koji ih uključuje.

Sastojci

2 šalice griza
1 šalica brašna
1 vrećica suhog kvasca
1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 žličice šećera
1 jaje
1 šalica toplog mlijeka
2 šalice tople vode

Recept za arapske palačinke od griza

14:51
Korak 1

Izmiksajte

Sve sastojke miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite tijesto da odstoji pola sata. 

14:54
Korak 2

Ostavite da odstoji

Kada se na površini tijesta pojave mjehurići, tijesto je spremno za pečenje. 

14:55
Korak 3

Pecite

Zagrijte tavu srednje veličine, pa punom zaimačom izlijte smjesu i pustite da se oblikuje u oblik palačinke. Pecite minutu-dvije, bez okretanja. Pazite da donji dio palačinki ne porumeni.

marokanske palačinke baghrir.jpeg
Shutterstock 

14:55
Korak 4

Ohladite

Gotova je kada na njoj ne ostane mokrih dijelova, što možete isprobati nježnim dodirom, trebala bi biti spužvaste teksture i ne se lijepiti za prst. Izvadite iz tave i ostavite da se ohladi. Ohladite svaku posebno, prije nego što ih složite jednu na drugu kako se ne bi zaijepile.