Domaće kiflice s kefirom umjesto mlijeka i bez kvasca

Postoji bezbroj recepata za kiflice, možete ih pripremati s jogurtom, kiselim vrhnjem pa i mineralnom vodom.

Shutterstock

U starinski recept za kiflice kakve su nekada radile naše bake ide mlijeko i ulje. Kasnije se dodavao margarin ili maslac umjesto ulja, a otkrili smo vam recept za tijesto za kiflice u koje idejogurt, pa kiselo vrhnje, čak i mineralna voda umjesto mlijeka. No jeste li znali da ga možete zamijesiti i s kefirom? Umjesto kvasca koristite prašak za pecivo, a možete ih puniti po želji.

Sastojci:

  • 200 ml kefira
  • 1 žumanjak
  • 100 g maslaca
  • 350 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 10 g praška za pecivo
pixabay 

Priprema:

U kefir dodajte žumanjke, sol i otopljeni maslac te promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, zamijesite mekano tijesto koje se ne lijepi. Pokrijte tijesto krpom i ostavite 20-30 minuta.

Tijesto tanko razvaljajte, pa ga izrežite na pravokutnike 10 x 12 cm. Nadjev stavite na jednu od širih stranica pravokutnika uz rub. Preklopite i zatvorite pritiskom. Slobodni dio pravokutnika prerezati na 8 traka i preklopiti ih poprečno preko.

Prije pečenja premažite razmućenim jajetom i pospite sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 15-20 minuta.