Kefir je fermentirani mliječni napitak s visokim sadržajem hranjivih tvari i probiotika i poznat je kao vrlo koristan za probavu i zdravlje crijeva. Mnogi ga smatraju hranjivijim od jogurta, ali i da je najzdraviji domaći kefir. 

Priprema kod kuće je vrlo jednostavna, radi se od kefirnih zrnca (kefirna kultura ili gljiva), a izgledaju poput kuhane cvjetače. Sadrže mikroorganizme koji su potrebni kako bi se mlijeko fermentiralo u kefir. Industrijski pripremljeni kefir nema toliko pozitivnih učinaka na zdravlje kao kefir napravljen od gljive kefir. Također, važno je kod pripreme kefira koristiti samo plastične, staklene ili porculanske posude jer nije preporučljivo da metal dolazi u dodir s gljivama.

Sada ga možete pripremati sami uz ove upute.

Recept za domaći kefir

Sastojci:

1 puna žlica kefirnih zrnaca (kefirna kultura)
600 ml mlijeka

Priprema:

Mlijeku sobne temperature dodajte kefirna zrnca i ostavite ih 24 sata na sobnoj temperaturi. Idući dan procijedite kefir, lagano miješajući kroz plastičnu cjediljku plastičnom, silikonskom ili drvenom žlicom, da se kefirne gljive ne oštete. Kefir možete odmah popiti.

Svaki treći dan gljive operite vodom pa ih ponovno stavite u čistu staklenku s mlijekom, prekrijte gazom i ostavite preko noći. I idući dan ćete ponovno imati svježi kefir. S vremenom će se gljive razmnožiti pa ih možete pokloniti dalje.