Tražite li provjereno dobar recept za najfinije i najmekše domaće pecivo, ovo je recept za vas. Naime, od tijesta za slavne varaždinske klipiće možete raditi i kiflice. Ovakvo pecivo mekano je i hrskavo i nije ga potrebno puniti. 

Inače, varaždinski klipići su, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeni zemljopisnim porijeklom. "Varaždinski klipič", s nazivom na izvornom kajkavskom, hrvatski je proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Isprobali smo recept za, prema nekima, najbolje pecivo na svijetu. Varaždinski klipići ne rolaju se iz trokuta poput kiflica, nego iz loptice tijesta koje se zatim razvalja u ovalni oblik i cijelim dlanom rola u klipić kako bi se dobili poznati zarezi. 

Pecivo od ovog tijesta može stajati nekoliko dana, a sami odaberite način na koji ćete ga zarolati.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 suhi kvasac ili pola svježeg kvasca
  • 300 ml mlijeka
  • 120 g ulja (ili maslaca)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • žumanjak za premazivanje
  • sjemenke po želji

Recept za mliječne kiflice

12:35
Korak 1

Aktivirajte kvasac

Kvasac izmrvite u 100 ml toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera, ostavite da se aktivira 10-15 minuta.

12:37
Korak 2

Pomiješajte

Pomiješajte brašno, žlicu šećera i žličicu soli, dodajte aktiviranu smjesu kvasca i mlijeka.

Provjereno najbolji recept za varaždinske klipiće
Shutterstock 

12:37
Korak 3

Otopite maslac

Otopite maslac i pomiješajte ga s 200 ml mlijeka. Ako radite s uljem, pomiješajte ga s toplim mlijekom.

12:38
Korak 4

Zamijesite

Žlicom ili mikserom s nastavkom za dizano tijesto mijesite brašno s kvascem i postepeno dodajte toplo mlijeko s uljem ili maslacem.

12:39
Korak 5

Ostavite da naraste

Tijesto zamijesite rukom u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu bez propuha barem 30-45 minuta.

12:40
Korak 6

Razvaljajte

Premijesite tijesto, podijelite na dva dijela. Razvaljajte u krug i izrežite u trokute te zarolajte oblik kiflice. Želite li raditi varaždinske klipiće, od kugle tijesta odvojite 30-ak loptica približno iste veličine. Svaku razvaljajte u duguljasti ovalni oblik. Rukama počnite rolati od sebe prema gore, ali tako da ruke lagano razmičete prema van kako bi se dobila forma duguljastog klipića. 

shutterstock_1445185376.jpg
Shutterstock 

12:41
Korak 7

Ostavite da odstoje

Zarolane klipiće stavljajte na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite da odstoje još 10-ak minuta, premažite ih umućenim žumanjkom s malo vode, soli i šećerom te pospite sjemenkama po želji. Za to vrijeme pripremite i drugu turu.

12:41
Korak 8

Pecite

Klipiće pecite na 190 stupnjeva oko 20 minuta.