Tražite li provjereno dobar recept za najfinije i najmekše domaće pecivo, ovo je recept za vas. Naime, od tijesta za slavne varaždinske klipiće možete raditi i kiflice. Ovakvo pecivo mekano je i hrskavo i nije ga potrebno puniti.
Inače, varaždinski klipići su, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeni zemljopisnim porijeklom. "Varaždinski klipič", s nazivom na izvornom kajkavskom, hrvatski je proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Isprobali smo recept za, prema nekima, najbolje pecivo na svijetu. Varaždinski klipići ne rolaju se iz trokuta poput kiflica, nego iz loptice tijesta koje se zatim razvalja u ovalni oblik i cijelim dlanom rola u klipić kako bi se dobili poznati zarezi.
Pecivo od ovog tijesta može stajati nekoliko dana, a sami odaberite način na koji ćete ga zarolati.
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 suhi kvasac ili pola svježeg kvasca
- 300 ml mlijeka
- 120 g ulja (ili maslaca)
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- žumanjak za premazivanje
- sjemenke po želji
Recept za mliječne kiflice
Aktivirajte kvasac
Kvasac izmrvite u 100 ml toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera, ostavite da se aktivira 10-15 minuta.
Pomiješajte
Pomiješajte brašno, žlicu šećera i žličicu soli, dodajte aktiviranu smjesu kvasca i mlijeka.
Otopite maslac
Otopite maslac i pomiješajte ga s 200 ml mlijeka. Ako radite s uljem, pomiješajte ga s toplim mlijekom.
Zamijesite
Žlicom ili mikserom s nastavkom za dizano tijesto mijesite brašno s kvascem i postepeno dodajte toplo mlijeko s uljem ili maslacem.
Ostavite da naraste
Tijesto zamijesite rukom u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu bez propuha barem 30-45 minuta.
Razvaljajte
Premijesite tijesto, podijelite na dva dijela. Razvaljajte u krug i izrežite u trokute te zarolajte oblik kiflice. Želite li raditi varaždinske klipiće, od kugle tijesta odvojite 30-ak loptica približno iste veličine. Svaku razvaljajte u duguljasti ovalni oblik. Rukama počnite rolati od sebe prema gore, ali tako da ruke lagano razmičete prema van kako bi se dobila forma duguljastog klipića.
Ostavite da odstoje
Zarolane klipiće stavljajte na pleh prekriven papirom za pečenje i ostavite da odstoje još 10-ak minuta, premažite ih umućenim žumanjkom s malo vode, soli i šećerom te pospite sjemenkama po želji. Za to vrijeme pripremite i drugu turu.
Pecite
Klipiće pecite na 190 stupnjeva oko 20 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice
Super jednostavan i brz recept za čokoladni kolač iz tave