Sirutka je tekućina koja se izdvaja prilikom izrade sira. Sadrži proteine ​​s visokim postotkom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga, a omiljen je dodatak prehrani sportašima i kod vježbanja.

U narodnoj medicini koristi se za jačanje imuniteta, kod umora i iscrpljenosti, blagotvorna je za jetru, oboljele od osteoporoze, ali i za zdrave osobe.

U sirutki ćete pronaći najbolje i najvrjednije sastojke mlijeka kao što su vitamini E i B, minerali i mliječni šećeri koji su zaslužni za oporavak cijelog organizma, a posebno mišića. Sirutku je vrlo lako napraviti sa samo 2 sastojka.

Kako nastaje sirutka?

Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 1 limun

Priprema:

U lonac ulijte litru mlijeka i zagrijavajte ga na umjerenoj vatri dok ne zavrije. Prije nego počne kuhati umiješajte sok od jednog limuna i maknite sa štednjaka. Pustite da se ohladi, a talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrijednosti, dok je tekućina koja se iznad izdvojila sirutka. Tekućinu procijedite i ulijte u staklenu bocu koju držite u hladnjaku do sedam dana. Možete ga piti umjesto mlijeka, najbolje na prazan želudac, a može poslužiti i kao dodatak mnogim jelima.

Izvor: Stvar ukusa