Kako najjednostavnije pripremiti domaći džem od jagoda

Jednostavan recept za džem od omiljenog sezonskog voća sladit će vas cijelu godinu.

Shutterstock

Jagode su omiljeno voće mnogih čija je sezona trenutno na vrhuncu. Kako bi cijele godine uživali u slatkim aromama jagode, sad je pravo vrijeme da napraviti džem od jagode

Džem se odlično uklapa u razna jela u svako doba dana. Za doručak ga možete namazat na kruh u kombinaciji s maslacem ili ga možete staviti u zobene. Najčešće se ipak koristi u desertima kao što su buhtle, pitama od prhkog tijesta ili desertima s kremom i keksima. Donosimo vam recept za domaći džem od jagode, koji će zasladiti čitavu godinu. 

Sastojci:

  • 3 kg svježih jagoda
  • 1,5 kg šećera
  • 1 limun

Priprema:

Očistite, operite i nasjeckajte jagode. U zdjelu posložiti trećinu nasjeckanih jagoda, pa na vrh staviti šećer, ponavljati postupak dok sve ne potrošite. Ostavite desetak minuta da jagode puste sok. Takvu smjesu ulijte u lonac i počnite kuhati. Nakon pola sata kuhanja dodajte limun. Kad počne kuhati žlicom skidati pjenu. Nastavite kuhati do željene gustoće. 

Staklenke operite i stavite u pećnicu na 90°C. Topli džem stavite u vruće staklenke i ostavite da se ohlade, te ih posepremite na hladno i suho mjesto. 

Shutterstock 

Kako biste obogatili okus svog džema dodajte začine kao što su cimet i vanilija, a za još veću aromu svježine u džemu dodajte mente ili bosiljka. Pazite da ne pretjerate u količini.