Jagode su omiljeno voće mnogih čija je sezona trenutno na vrhuncu. Kako bi cijele godine uživali u slatkim aromama jagode, sad je pravo vrijeme da napraviti džem od jagode.
Džem se odlično uklapa u razna jela u svako doba dana. Za doručak ga možete namazat na kruh u kombinaciji s maslacem ili ga možete staviti u zobene. Najčešće se ipak koristi u desertima kao što su buhtle, pitama od prhkog tijesta ili desertima s kremom i keksima. Donosimo vam recept za domaći džem od jagode, koji će zasladiti čitavu godinu.
Sastojci:
- 3 kg svježih jagoda
- 1,5 kg šećera
- 1 limun
Priprema:
Očistite, operite i nasjeckajte jagode. U zdjelu posložiti trećinu nasjeckanih jagoda, pa na vrh staviti šećer, ponavljati postupak dok sve ne potrošite. Ostavite desetak minuta da jagode puste sok. Takvu smjesu ulijte u lonac i počnite kuhati. Nakon pola sata kuhanja dodajte limun. Kad počne kuhati žlicom skidati pjenu. Nastavite kuhati do željene gustoće.
Staklenke operite i stavite u pećnicu na 90°C. Topli džem stavite u vruće staklenke i ostavite da se ohlade, te ih posepremite na hladno i suho mjesto.
Kako biste obogatili okus svog džema dodajte začine kao što su cimet i vanilija, a za još veću aromu svježine u džemu dodajte mente ili bosiljka. Pazite da ne pretjerate u količini.