Mekane i mirisne buhtle punjene omiljenim nadjevom mnogima su savršena jesensko zimska hrana za utjehu. Baš poput cimet rolica, ali buhtle su starinski desert koji su pripremale naše bake i prabake. Puniti ih možete domaćim džemom ili pekmezom od šljiva ili marelica, orasima ili čokoladom te posipati šećerom u prahu.

Sastojci:

700 g brašna
3 žlice kiselog vrhnja ili milerama
1 jaje
100 ml ulja
30-40 g kvasca
3 žlice šećera
1/2 žličice soli
250-300 ml mlijeka
50 grama maslaca ili margarina

Za premazivanje:

100-150 grama otopljenog maslaca ili margarina

50 grama šećera u prahu

pekmez ili džem okusa po želji

Recept za najmekše buhtle punjene pekmezom
Shutterstock 

Priprema:

Izmrvite kvasac i dodajte 3 žlice šećera, prelijte s 100 ml mlakog mlijeka i ostavite oko 10 minuta.

U posebnoj zdjeli umutite jaje, kiselo vrhnje, ulje i kvasac te izmiješajte. Postupno dodajte brašno i sol. Zatim polako ulijevajte preostalo mlijeko, neprestano miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Pokrijte zdjelu čistom krpom ili plastičnom folijom i ostavite tijesto na toplom dok se ne udvostruči, oko sat vremena.

Kad je tijesto udvostručilo volumen, premijesite ga na pobrašnjenoj površini i podijelite na manje loptice (oko 12, ovisno o veličini buhtli koje želite). Svaku razvucite i premažite džemom i orasima i svaku oblikujte u lopticu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite ovaj korak sa svim kuglicama, ostavljajući dovoljno prostora između njih jer će se tijekom pečenja dići. Ostavite ih da odstoje još 15 minuta.

Dok buhtle odmaraju zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Svaku buhtlu prije pečenja premažite otopljenim maslacem ili margarinom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Kada su gotove izvadite ih iz pećnice i još tople svaku pospite šećerom u prahu.

Postupak pogledajte u videu: