Zanimljivo je da je ovaj maleni plod od davnina važan začin brojnih kuhinja. O njemu su pisali stari Grci, s njim su trgovali Arapi pa Nizozemci, a u vrijeme renesanse bio je toliko vrijedan da je imao iznimno visoku cijenu. U međuvremenu se uzgoj proširio iz Indonezije, što je ovaj mirisni začin učinilo dostupnijim. Inače raste na visokim stablima koja mogu doživjeti i sto godina, a sam plod je žućkaste boje te kada dozrije, puca na dva dijela unutar kojih se nalaze tamne koštice i mesnata crvena ovojnica. Sama ovojnica također je začin, a koštica se suši nekoliko mjeseci te se potom razbija kako bi se iz nje izvadila sjemenka, tj. oraščić.

Sam oraščić od davnina ima i važnu ulogu u liječenju nesanice i lošeg raspoloženja, upala, mučnine, loše probave pa ne čudi što se muškatni oraščić preporučuje dodavati u jutarnje kaše i smoothieje. Danas se ovaj začin lako može nabaviti, a zanimljiv je i po izgledu. Oraščić izvana ima naboranu površinu i tamnosmeđe je boje, a iznutra je svjetliji i aromatičnog orašastog mirisa.

Za upotrebu oraščić se riba, ali možete koristiti i kupljeni začin u prahu. I dok mi volimo uživati u okusu muškatnog oraščića u kolačima, keksima, jesenskim juhama i umacima, na Istoku se koristi u brojnim kombinacijama. Posebno je ukusan kao dodatak uz kraljicu jeseni – bundevu, ali i uz brokulu, krumpir, sireve, jaja, obroke od janjetine i teletine. Od voća jabuke i naranče posebno vole muškatni oraščić, a ako ste ljubitelj vruće čokolade, dodajte malo naribanog oraščića i iznenadite svoje nepce.

Keksi s jabukom i muškatnim oraščićem
Sastojci:
180 g integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica naribane limunove korice
1 žličica naribanog muškatnog oraščića
4 žlice müslija s komadićima čokolade
175 g maslaca
55 g šećera
1 jaje
2 jabuke

Priprema:
U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte limunovu koricu, muškatni oraščić i maslac narezan na kockice pa umijesite u mrvičastu smjesu. Umiješajte šećer i razmućeno jaje pa umijesite čvrsto tijesto. Na kraju umiješajte naribane jabuke pa žlicom vadite keksiće i stavljajte ih na namašćeni lim za pečenje. Pecite na srednjoj rešetki 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.