Ništa tako fino ne priziva mirise i okuse djetinjstva kao tradicionalna masnica. Ovo starinsko, tradicionalno jelo dolazi iz Ogulina, a u nastavku pogledajte recept za omiljenu masnicu.

Tijesto:

1 kg brašna
1 jaje
sol
malo ulja
malo octa
0,5 l mlake vode

Nadjev:

800 g svježeg sira
1 kiselo vrhnje
3 jaja
1 slatko vrhnje
sol ili šećer
4 žlice svinjske masti

Priprema:

1. Prosijte brašno

Prosijte brašno u veliku zdjelu za miješanje.

2. Dodajte jaje

U brašno dodajte jaje i promiješajte.

3. Dodajte sol, ulje i ocat

U smjesu dodajte malo soli, malo ulja, malo octa i promiješajte.

4. Dodajte mlaku vodu

Smjesi uz miješanje postepeno dodavati mlaku vodu dok se ne formira tijesto.

5. Mijesite tijesto

Tijesto mijesite 10 minuta dok ne postane glatko i mekano, ne pretvrdo ni premekano.

6. Podijelite tijesto na 3 dijela

Tijesto podijeliti na 3 jednake loptice i svaku još malo mijesite. Kuglice od tijesta prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoje najmanje 2 sata.

7. Pripremite nadjev

Nadjev pripremite tako što ćete pomiješati svježi sir, kiselo vrhnje, jaja i slatko vrhnje. Dodajte soli prema vlastitom ukusu ukoliko želite da vam masnica bude slana ili šećera ukoliko želite da bude slatka.

8. Razvaljajte tijesto 

Jednu lopticu tijesta na stolnjaku jako tanko razvaljajte u krug.

9. Nadjenite tijesto

Tijesto premažite otopljenom masti i dodajte nadjev od sira.

10. Zamotajte tijesto

Tijesto i nadjev zarolajte u oblik cilindra. Poslužite se stolnjakom kako bi lakše zamotali tijesto. Zamotano tijesto smotajte u krug. Ponovite postupak sa preostale dvije loptice tijesta.

11. Premažite ostatkom nadjeva

Razvaljano tijesto premažite ostatkom nadjeva i preostalom otopljenom masnoćom.

12. Pecite u pećnici

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40 minuta.

13. Poslužite

Poslužite toplo i uživajte!

izvor: skuhaj.hr/index.hr