Kava je neosporno jedan od omiljenih napitaka i neizostavni dio jutarnjeg, ali i popodnevnog rituala. Zbog osnovnog sastojka koji kava sadrži, a to je kofein, liječnici smatraju da trebamo biti oprezni s konzumacijom kave.

Iako su neki uvjereni da je najbolja crna kava bez ičega, u nju se dodaju razni dodaci, od šećera, mlijeka, vrhnja za kavu, šlaga i drugih začina ovisno o ukusu. I vjerojatno vam se nekad dogodilo da ste posegnuli za soli umjesto šećerom kad ste kuhali kavu, a niste znali da to ne bi bila neka velika greška. Naime, Alton Brown, autor brojnih kuharica i kulinarski stručnjak, svojedobno je u svojoj emisiji otkrio kako bi se kava s vremena na vrijeme trebala posoliti, umjesto uobičajenih dodataka. Njegova preporuka je da na jednu šalicu vode pomiješate dvije žličice kave s pola žličice soli.

Prema istraživanjeu provedenom na Sveučilištu za kemiju u Philadelphiji, natrij iz soli neutralizira gorčinu u kavi. Osim toga, može i poboljšati aromu i neutralizirati neugodnu aromu.

To ne znači da je sol zamjena za šećer i ne stavlja se u istoj količini kao šećer. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mjera koje preporučuje Alton Brown.

Zašto je kava gorka?

Inače, gorčina u kavi može nastati iz nekoliko razloga.

Preniska temperatura vode kod kuhanja: ako se kava kuha na više od 96 stupnjeva, gubi se gorčina.

Tamna zrna kave: što su zrna tamnija, kava je gorča.

Prženje zrna: kava se često prži na vrlo visokim temperaturama, a stupanj prženosti često možete provjeriti na pakiranjima kave.