Tempura je japanska verzija tijesta za prženje u dubokom ulju. Najčešće se u japanskoj kuhinji u tempuru stavljaju plodovi mora, gljive ili korjenasto povrće. Kada birate povrće koje želite staviti u tempuru veliku pažnju obratite koji postotak vode sadrži u sebi, zato što povrće poput rajčice ili krastavca nećete moći pržiti u tempuri. 

Priprema za savršenu tempuru zahtijeva vještinu i praksu, a potrebna su vam samo 3 sastojka. Brašno, jaje i voda u omjeru 1:1 po volumenu, voda mora biti vrlo hladna. Zatim se u vodu dodaje škrob, brašno i malo soli. Potrebno je dobiti kompaktnu smjesu bez grudica. 

Cvjetovi tikvice u tempuri

Sastojci:

  • 10-12 cvjetova tikvice
  • 250 g ricotte
  • pola žličice paprike
  • pola žličice češnjaka
  • sol i papar

Tempura tijesto:

  • 120 g brašna (glatko)
  • 1 jaje
  • 200 ml ledene vode
Japanska tehnika tempura za najsočnije meso i najhrskavije povrće
Shutterstock 

Priprema:

Operite cvjetove, dobro ih posušite. Pomiješajte ricottu sa začinima. Pažljivo napunite cvjetove tikvice smjesom od riccota sira. Za to možete upotrijebiti malu žličicu. 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno, gustina, sol i jaje. Dok se tijesto ne sjedini u rijetko tijesto, poput laganog tijesta za palačinke.

Umočite u smjesu tempure i zatim odmah premijestite na vruće ulje za prženje. Pržite oko minute dok ne porumeni. Ocijedite cvjetove tikvice na tanjuru s papirnatim ručnikom. 

Izvor: Crunch Time Kitchen