Znate li da pitomi, jestivi kesten sadržava čak 53 posto vode, bjelančevine i ugljikohidrate, a glavni mu je sastojak škrob (čak 44 posto). Bogat kalcijem i kalijem, dobar je izvor fosfora, željeza, C vitamina te većine skupine vitamina B.

Jedan od trikova koji jamče lakše guljenje kestena jest temperaturni šok. Kuhane kestene treba preliti hladnom vodom pa tek potom guliti. Kožica se ne bi trebala tako čvrsto držati mesnatog dijela ploda.

Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku kao i pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač.

Kuhanim kestenjem puni se perad, odličan su prilog zečetini, od njihova pirea prave se njoki s dodatkom ricotte... Ne zaboravite, najbolji su mu prijatelji na tanjuru orašasti plodovi, bundeva, gljive i divljač.

Ne zaboravite krem juhe koje možete pripremiti od kestena u kombinaciji s gljivama ili bundevama. 

U slatkim kombinacijama dobro se slaže s čokoladom i crvenim vinom.

Tijekom Drugog svjetskog rata i nestašice kave od mljevenog kestenja kuhala se zamjenska kava.

Oprez, 100 g pečenih kestena sadržava čak 250 kalorija. Ali neka vas to ne zaustavi od uživanja u ovom plodu te u pripremi odličnih jela.

Pita s gljivama i kestenom

Sastojci za tijesto:

350 g glatkog brašna
200 g hladnog maslaca
1 žumanjak
1 žlica hladne vode

Postupak:

Prstima mijesite hladan maslac i brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjak i žlicu hladne vode pa povežite u jednoliku smjesu. Nemojte previše mijesiti, tako će se otpustiti gluten i tijesto će postati žilavo. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata.

Sastojci za punjenje:

50 g maslaca
2 poriluka
350 g šampinjona
2 češnjaka
Svježi ili suhi timijan (po želji)
50 g glatkog brašna
1 žlica dijon senfa
100 ml vina
200 ml povrtnog ili mesnog temeljca
200 g kestena

Postupak:

U velikoj tavi otopite maslac, dodajte poriluk i pirjajte pet minuta. Dodajte gljive i pirjajte dodatnih pet minuta, a zatim ubacite timijan i češnjak. Dodajte brašno i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte senf i vino pa kuhajte dok alkohol ne ispari. Dodajte temeljac i zakuhajte do vrenja, a potom smanjite vatru i kuhajte dok se lagano ne zgusne. Dodajte kestene, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela. Oba dijela razvaljajtezvaljajte u krug, na debljinu od otprilike jednog centimetra. Jednim dijelom tijesta obložite dno kalupa, dodajte nadjev pa preklopite ostatkom tijesta. Dobro utisnite rubove, premažite žumanjkom i probušite rupice na vrhu. Pecite 40-45 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.