Revani ili ravani u Grčkoj, a rabani u Turskoj je kolač napravljen od griza i jogurta te preliven sirupom s okusom agruma. Na Bliskom istoku je poznata kao basbousa (namoora), a u Tunisu i Egiptu kao harissa ili harissa hlou. Možete ga ukrasiti mljevenim bademima, citrusima ili kokosom.
Ovaj recept priprema se od krem sira umjesto s jogurtom, ali jednako je ukusan i sočan.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 4 jaja
- 200 g krem sira
- 200 g šećera u prahu
- 200 g griza
- 100 ml maslinovog ulja
- 10 g praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Za sirup:
- 700 ml vode
- 800 g šećera
- kora naranče
- 1 žlica soka od limuna
Priprema:
U lonac ulijte vodu, šećer, narančinu koricu i limunov sok. Kuhajte dok ne prokuha pa ostavite na štednjaku još 7 minuta pa maknite. Umutite krem sir s jajima i šećerom u prahu. Dodajte maslinovo ulje, prosijano brašno s praškom za pecivo, griz, vaniliju i sol. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. Zatim ulijte u nauljenu tepsiju i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta. Vruć kolač prelijte ohlađenim sirupom. Narerežite i ukrasite koricom naranče.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice