Priprema ovog mirisnog, sočnog i mekanog deserta je vrlo jednostavna. Pomiješajte sastojke, izlijte ih u kalup i stavite u pećnicu, a za to vrijeme napravite sirup koji ćete preliti po pečenom kolaču.

Budući da vam za pripremu ovog kuglofa treba i limunova korica, preporučujemo upotrebu domaćih, nešpricanih limuna. U slast!

Kuglof od limuna

Sastojci za kuglof: 

230 g omekšalog maslaca
500 g šećera
6 jaja, sobne temperature
5 žlica limunovog soka
1 žlica naribane limunove korice
360 g glatkog brašna
½ žličice sode bikarbone
¼ žličice soli
300 g kiselog vrhnja

Sastojci za sirup: 

60 g kiselog vrhnja
30 g omekšalog maslaca
320 g šećera u prahu
3 žlice limunovog soka
2 žličice naribane limunove korice

Priprema:

Kalup za kuglof dobro namastite te ga pobrašnite. Pomoću miksera sjedinite omekšali maslac i šećer. Miksajte dok smjesa ne bude lagana i pjenasta, otprilike pet minuta. U smjesu dodajte jedno po jedno jaje, konstantno miksajući. Umiješajte limunov sok i limunovu koricu. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol. U mokre sastojke naizmjenično dodaje smjesu s brašnom i kiselo vrhnje. Miksajte kratko na manjoj brzini, tek toliko dok se sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte u prethodno pripremljeni kalup, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Stavite u pećnicu i pecite otprilike sat vremena.

Gotov kolač ostavite da se hladi 10 minuta, a potom ga izvadite iz kalupa. Za pripremu sirupa umutite kiselo vrhnje s omekšalim maslacem. Smjesu miješajte dok ne postane glatka, a zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Umiješajte sok i koricu limuna i sve još jednom dobro promiješajte. Sirup ravnomjerno prelijte preko ohlađenog kuglofa. Po želji, preko sirupa, naribajte još malo limunove korice. Narežite, poslužite i uživajte.