Bijeli medenjaci bili su iznimno popularni u 1980-ima, a izgledaju predivno na stolu. Tijesto se radi poput običnih medenjaka, a bijela glazura se priprema od bjelanjaka, šećera u prahu s limunom.
Sastojci:
- 665 g brašna
- 200 g šećera
- 2 žumanjka
- 250 ml toplog mlijeka
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 vrećice praška za pecivo
Glazura:
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu
- limun
Priprema:
Pomiješajte 125 g brašna, šećer, prstohvat soli i vruće mlijeko. Umiješajte ulje i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga dodajte žumanjke, vanilin šećer i ostatak brašna s praškom za pecivo.
Rukama dobro umijesite tijesto. Istresite na radnu površinu, razvaljajte, pa malom čašom izvadite krugove ili rukom napravite kuglice (koje ćete pritisnuti palcem kad ih posložite na pleh).
Medenjake posložite u lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.
Za glazuru izmiksajte bjelanjke i šećer u prahu. Dodajte malo soka od limuna i izmiksajte. Uvaljajte medenjake u glazuru, posložite na papir za pečenje i ostavite da se osuše.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice