Bijeli medenjaci bili su iznimno popularni u 1980-ima, a izgledaju predivno na stolu. Tijesto se radi poput običnih medenjaka, a bijela glazura se priprema od bjelanjaka, šećera u prahu s limunom.
Sastojci:
- 665 g brašna
- 200 g šećera
- 2 žumanjka
- 250 ml toplog mlijeka
- prstohvat soli
- 50 ml ulja
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 vrećice praška za pecivo
Glazura:
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu
- limun
Priprema:
Pomiješajte 125 g brašna, šećer, prstohvat soli i vruće mlijeko. Umiješajte ulje i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga dodajte žumanjke, vanilin šećer i ostatak brašna s praškom za pecivo.
Rukama dobro umijesite tijesto. Istresite na radnu površinu, razvaljajte, pa malom čašom izvadite krugove ili napravite kuglice.
Medenjake posložite u lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.
Za glazuru izmiksajte bjelanjke i šećer u prahu. Dodajte malo soka od limuna i izmiksajte. Uvaljajte medenjake u glazuru, posložite na papir za pečenje i ostavite da se osuše.
Izvor: Stvar ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice